Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Έρευνα στο τουρκικό παράρτημα της Novartis για μίζες

Έρευνα στο τουρκικό παράρτημα της Novartis για μίζες

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Έρευνα στο τουρκικό παράρτημα της Novartis για μίζες

Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Άγκυρας διεξήγαγε έρευνα σήμερα στο τουρκικό παράρτημα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, μετά από καταγγελίες ότι ευνοήθηκε μέσω δωροδοκίας.

Η Novartis από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι οι καταγγελίες είναι «αβάσιμες» και ότι προέρχονται από αντιδικία του παρελθόντος. Σύμφωνα με το Reuters, ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης κατηγόρησε την εταιρία για καταβολή «μιζών» μέσω μια εταιρίας συμβούλων ώστε να διασφαλίσει επιχειρηματικά προνόμια ύψους 85 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, η Novartis κέρδισε $20 εκατομμύρια από την δυνατότητα να συμπεριληφθούν σε συνταγολόγια νοσοκομείων νέα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την χρόνια πνευμονική νόσο και την νεανική αρθρίτιδα.

Η εταιρία επωφελήθηκε επίσης από την ευνοϊκή απόφαση τιμολόγησης φαρμάκων και την εξασφάλιση ειδικής άδειας εισαγωγής για ένα φάρμακο με πιστοποιητικό παραγωγής που είχε λήξει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το μεγαλύτερο κέρδος, $50 περίπου εκατομμυρίων, εξασφαλίστηκε με την αδειοδότηση από τις τουρκικές αρχές που επέτρεψε στην Novartis να μετονομάσει τα φάρμακα Ilaris και Gilenya σε Ibecta και Fingya, αντίστοιχα. Έτσι, τα φάρμακα αυτά βγήκαν από τις διεθνείς συγκρίσεις τιμών, δεδομένου ότι μια τέτοια διασταύρωση βασίζεται στις εμπορικές ονομασίες.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ξεκίνησε την διενέργεια μιας ξεχωριστής έρευνας για τις καταγγελίες. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου, κατά την προκαταρκτική έρευνα δεν φαίνεται να εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα.

Το πόρισμα της έρευνας θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Εγίπ Γκουμούς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα η Novartis συμφώνησε να καταβάλλει περισσότερα από $25 εκατομμύρια για να διευθετήσει μια υπόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για δωροδοκία στην Κίνα.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας; Οι απαντήσεις λαών της Ευρώπης σε έναν χάρτη

Inline
Inline