Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Ίχνη του Ήλιου

Ίχνη του Ήλιου

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Ίχνη του Ήλιου

Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, στις 10:44 UT (παγκόσμια ώρα), είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, η πρώτη ημέρα του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και η πρώτη του καλοκαιριού στο νότιο.

Στο timelapse βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται η κίνηση του Ήλιου μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, όπως καταγράφτηκε στην Ουγγαρία από τον György Bajmóczy.

Κατά τη διάρκεια του έτους, μια σταθερή κάμερα τραβούσε μια εικόνα κάθε λεπτό. Συνολικά, 116.000 εκθέσεις ακολουθούν τη θέση του ήλιου, αρχής γενομένης από το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) του 2015 μέχρι το εκείνο (20 Ιουνίου) του 2016. Το χειμερινό ηλιοστάσιο (22 Δεκεμβρίου) του 2015 βρίσκεται στο κάτω μέρος του καρέ.

Στο timelapse φαίνεται η κίνηση του ήλιου μέσα σε μια μέρα και ακολουθεί τα ίχνη της θέσης του κατά τη διάρκεια ενός έτους, από ηλιοστάσιο σε ηλιοστάσιο. Τα κενά στις καθημερινές καμπύλες οφείλονται στις νεφώσεις. Το βίντεο τελειώνει με ένα animation ενός αναλήμματος (ανάλεμμα ή ανάλημμα, analemma), της καμπύλης σε σχήμα 8 που φαίνεται. Αυτή η καμπύλη είναι η θέση του Ήλιου την ίδια ώρα κάθε μέρα στη διάρκεια ενός έτους, όπως φαίνεται στον ουρανό από τον πλανήτη μας.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline