Αρχική / Ανεξήγητα / Μυστήρια / Η «φωνή» του ωκεανού: Ένας αινιγματικός ήχος από τον βυθό της Καραϊβικής

Η «φωνή» του ωκεανού: Ένας αινιγματικός ήχος από τον βυθό της Καραϊβικής

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Η «φωνή» του ωκεανού: Ένας αινιγματικός ήχος από τον βυθό της Καραϊβικής

Η Καραϊβική είναι συνδεδεμένη στο μυαλό των περισσότερων με διακοπές σε ονειρικούς προορισμούς. Βεβαίως, κάποιοι μπορεί να θυμούνται ότι εκεί κοντά βρίσκεται και το Τρίγωνο των Βερμούδων, με όλα τα μυστήρια που συνοδεύουν τον θρύλο του, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται τους πειρατές του παλιού καιρού, με όλα τα «παρελκόμενα», όπως χαμένους θησαυρούς κ.α.

Στο ιδιότυπο «ψηφιδωτό» της Καραϊβικής έρχεται να προστεθεί ένα άλλο νέο, «μυστηριακό» στοιχείο: Ένας αινιγματικός ήχος από τους βυθούς, ο οποίος δεν μπορεί να ακουστεί από τον άνθρωπο, αλλά «πιάνεται» από το Διάστημα- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει ξανακούσει κάτι παρόμοιο.

Στο πλαίσιο μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ πάνω στις δυναμικές της Καραϊβικής παρατηρήθηκε κάτι περίεργο: Η εξέταση της πίεσης του ωκεανού μέσω μοντέλου έδειξε ότι «κάτι δεν πάει καλά», καθώς παρατηρούνταν μεγάλες, παράδοξες διακυμάνσεις/ ταλαντώσεις. Περαιτέρω μελέτη με δεδομένα από τον δορυφόρο Grace της NASA έδειξε το ιδιαίτερα παράδοξο γεγονός ότι η λεκάνη της Καραϊβικής λειτουργεί ως μια γιγαντιαία «σφυρίχτρα».

«Έχουμε ένα ρεύμα που κινείται από ανατολικά προς τα δυτικά στην Καραϊβική», είπε στο Gizmodo ο Κρις Χιουζ, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. «Είναι πολύ στενό και ισχυρό. Ακριβώς σαν μια στενή ροή αέρα, γίνεται ασταθές και δημιουργεί δίνες».

Όταν τα κύματα αυτά χτυπούν το δυτικό όριο της λεκάνης, εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται στη δυτική. Το φαινόμενο αυτό, που κατονομάστηκε «σκουληκότρυπα Rossy», είχε περιγραφεί πρώτα πριν από αρκετά χρόνια. Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν ότι κύματα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων αντηχούν όταν χτυπούν το δυτικό τοίχωμα, όπως γίνεται με κάποιες συχνότητες όταν κάποιες σφυρίζει με μια σφυρίχτρα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η συχνότητα παράγει έναν ήχο. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της λεκάνης της Καραϊβικής, η συχνότητα που προκύπτει είναι πολύ χαμηλή, και δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή κανονικά από το ανθρώπινο αυτί. Τον αλλόκοσμο ήχο αυτό, κατόπιν επεξεργασίας, μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Σε σχετικό paper στο Geophysical Research Letters, το φαινόμενο ονομάστηκε «Robby Whistle», και είναι δυνατός ο εντοπισμός του από το Διάστημα, εξαιτίας διακυμάνσεων στο βαρυτικό πεδίο της Γης, καθώς προκύπτουν αλλαγές πίεσης στη λεκάνη. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη του, ελπίζοντας πως θα επιτρέψει προβλέψεις σχετικά με επερχόμενες παλίρροιες και πλημμύρες.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι μυστικές είσοδοι προς την υπόγεια Αθήνα

Inline
Inline