Αρχική / Κόσμος / Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία χειρόγραφα του Τζένγκις Χαν

Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία χειρόγραφα του Τζένγκις Χαν

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Ο Πλάτωνας Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1982 στους Αγίους Θεοδώρους όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Latest posts by Πλάτωνας Γρηγοριάδης (see all)

Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία χειρόγραφα του Τζένγκις Χαν

Τα κείμενα περιλαμβάνουν διδασκαλίες και εντολές που είχαν περάσει από γενιά σε γενιά για την εκπαίδευση των παιδιών.

Ερευνητές στο Εθνικό Μουσείο Ανοκίν στη Ρωσική Δημοκρατία του Αλτάϊ αποκρυπτογράφησαν πολλά χειρόγραφα που περιέχουν γραπτές σούτρες σε αρχαία μογγολική γλώσσα, οι οποίες ήταν προφανώς μέρος του «κλειδιού του νου» του πολεμιστή και κατακτητή Τζένγκις Χαν, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

Σύμφωνα με την Ιρίνα Νέφσκαγια, συν-συγγραφέως της μελέτης, τα έγγραφα που διατηρούνται στο μουσείο, χρονολογούνται μεταξύ δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου αιώνα και περιλαμβάνουν διδασκαλίες και εντολές για τις αξίες και τα ηθικά πρότυπα που πέρασαν από γενιά σε γενιά και χρησιμοποιούνταν ως κείμενα εκπαίδευσης εκείνη την εποχή. Η εμπειρογνώμονας προσθέτει ότι το κείμενο θα μπορούσε να έχει υποστεί αλλαγές στο περιεχόμενό του, αφού έχει αντιγραφεί αμέτρητες φορές στην πάροδο των ετών, καθώς εντοπίστηκαν τρία διαφορετικά στυλ καλλιγραφίας.

Στα έγγραφα μεταξύ άλλων μπορούμε να διαβάσουμε και φράσεις όπως: «Μην ανοίγετε δρόμο στην πειθώ ενός κακού ανθρώπου», «Τον άνθρωπο που δεν μπορείς να εμπιστευτείς, ποτέ μην κοινωνήσεις μυστικό» ή «Μην δίνετε στον πειθούς του κακός άνθρωπος», «Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να εμπιστευθεί δεν πρέπει ποτέ να πει ένα μυστικό» ή «Ποτέ μην πεις σε έναν καρδιακό φίλο, κουβέντες που δεν ξεχνιούνται».  

Το χειρόγραφο αποκωδικοποιήθηκε κάνοντας χρήση φιλολογικών και γλωσσικών τεχνικών με την βοήθεια ενός φοιτητή από το Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe (Γερμανία) υπό την επίβλεψη της Νεφσκάγια και είναι ένα μόνον από τα χειρόγραφα αυτού του τύπου που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline