Αρχική / Ανεξήγητα / Μυστήρια / Γιατί βιώνουμε ένα «Deja Vu» [Βίντεο]

Γιατί βιώνουμε ένα «Deja Vu» [Βίντεο]

Γιατί βιώνουμε ένα «Deja Vu» [Βίντεο]

Οι περισσότεροι από εμάς είχαν τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής μας μία εμπειρία«Deja Vu»

Είναι ένα μυστηριώδες συναίσθημα όπου ο χρόνος μοιάζει να περνάει σε αργή κίνηση, όπου μπορείτε να αντιλαμβάνεστε πληροφορίες με τέτοιο τρόπο, σαν να έχετε βιώσει την τρέχουσα κατάσταση κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν.

Ωστόσο, κανένας από εμάς δεν μπορεί να το εξηγήσει. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει πολλές «αιτίες» που κυμαίνονται από παραφυσικές διαταραχές και νευρολογικές διαταραχές, ακόμη και πολλαπλά σύμπαντα που συνυπάρχουν με το δικό μας.

Όταν έρθει η στιγμή για να ζήσετε «Deja Vu» αισθάνεστε περίεργα και μια μυστηριώδη δύναμη σας λέει ότι  τα συναισθήματά σας αυτά ήδη έχουν συμβεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Τμήμα Νευροεπιστημών και της Πειραματικής Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο έχει παρουσιαστεί στο 70 τοις εκατό περίπου του γενικού πληθυσμού.

Επειδή δεν υπάρχει σαφής, αναγνωρίσιμο ερέθισμα που προκαλεί μια εμπειρία deja vu είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί σε ένα εργαστήριο, επισημαίνει ο Michelle Hook, καθηγητής στο Texas A & M Health Science Center College της Ιατρικής. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο του «Deja Vu» στη ζωή τους», πρόσθεσε ο Δρ Michelle Hook.

Οι ερευνητές περιγράφουν το φαινόμενο ως ένα «τεχνικό πρόβλημα» στον εγκέφαλο όταν μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων που σχετίζονται με την αναγνώριση και την οικειότητα δημιουργεί σύγχυση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Ωστόσο, ο Δρ Hook ανέφερε ότι σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το φαινόμενο «Deja Vu» μπορεί να αποδοθεί σε ένα πρόβλημα επεξεργασίας των νευρικών οδών του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες εξηγούν με τον ακόλουθο τρόπο. Αισθητηριακές πληροφορίες ταξιδεύουν μέσω διαφόρων οδών πριν φτάσουν στις υψηλότερες περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου. Οι πληροφορίες ταξιδεύουν μέσω διαφόρων «διαδρομών» και συνήθως φτάνουν στον εγκέφαλο την ίδια στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις όταν οι πληροφορίες δεν φθάνουν στον εγκέφαλο ταυτόχρονα προκαλείται το αίσθημα «Deja Vu».

Παράλληλο σύμπαν και «déjà vu»

Σύμφωνα με τον Δρ Michio Kaku, έναν Αμερικανό μελλοντολόγο, θεωρητικό φυσικό της επιστήμης, οι παράλληλοι κόσμοι μπορούν να εξηγήσουν το μυστηριώδες φαινόμενο και δηλώνει ότι η κβαντική φυσική παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν ότι το déjà vu μπορεί να προκληθεί από την ικανότητά σας να «αναστρέψετε κάτι μεταξύ διαφορετικών συμπάντων.»

Η ιδέα ότι υπάρχουν άλλα σύμπαντα (θεωρία πολυσύμπαν) έχει υποστηριχθεί από πολλούς επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Steve Weinberg, ένας θεωρητικός φυσικός και νομπελίστας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Weinberg, είναι πιθανό ότι στο ίδιο δωμάτιο ένας άπειρος αριθμός από παράλληλες πραγματικότητες να συνυπάρχουν μαζί μας.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι μυστικές είσοδοι προς την υπόγεια Αθήνα

Inline
Inline