Αρχική / Πολιτισμός / Ιστορία / Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες

Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Ο Πλάτωνας Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1982 στους Αγίους Θεοδώρους όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Latest posts by Πλάτωνας Γρηγοριάδης (see all)

Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες

Οι γιγαντιαίες ζυγαριές αυτού του μουσείου μπορούν ακόμη και σήμερα να πουν αν κάποια είναι νύφη του διαβόλου, μόνο και μόνο από το βάρος της

Στη μικρή ολλανδική πόλη Oudewater, κοντά στην Ουτρέχτη, υπάρχει ένα μέρος που δε μοιάζει με κανένα άλλο ανάλογο του στην Ολλανδία. Είναι γνωστό κυρίως επειδή εκεί ζύγιζαν τις μάγισσες.

Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες

Κατά τον Μεσαίωνα υπήρχαν μέρη τα οποία χρησιμοποιούνταν για να ζυγίζει ο κόσμος τις καλλιέργειες και τα ζώα του. Βρισκόταν συνήθως σε κάποια κεντρική τοποθεσία για να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους. Ήταν δημόσια κτίρια και χρησιμοποιήθηκαν και για την επιβολή φόρων στα εμπορεύματα.

Καθώς όμως το κυνήγι μαγισσών έγινε υστερία, αυτά τα κτίρια έγιναν τα τέλεια μέρη για να υποβάλλονται κατηγορίες. Ο κόσμος πίστευε ότι οι μάγισσες ήταν πολύ ελαφριές -για να επιπλέουν στο νερό- και η πιο απλή δοκιμασία στην οποία μπορούσαν να τις θέσουν ήταν να βάλουν κάποια άτυχη στη ζυγαριά, να την ζυγίσουν και να δουν τα αποτελέσματα. Πολλές τέτοιες δοκιμασίες ήταν στημένες και αμέτρητες αθώες γυναίκες κάηκαν ή πνίγηκαν εξαιτίας αυτής της προληπτικής εξέτασης.

Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες

Το κτίριο όμως στην Oudewater ήταν λίγο διαφορετικό, καθώς λέγεται ότι είχε εγκριθεί από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολο Ε’ -από το 1519, ενώ ως το 1516 είναι γνωστός ως Κάρολος Α’ βασιλιάς της Ισπανίας- μόνο για δίκαιες δοκιμασίες. Χάρη σ’ αυτό λοιπόν, κανείς δεν κάηκε στην πυρά λόγω του βάρους του.

Το κτίριο χτίστηκε το 1482 και τα βάρη για τις μάγισσες άρχισαν να καταγράφονται σε κατάλογο τον 16ο αιώνα. Σήμερα το κτίριο είναι μουσείο -γνωστός ως Museum de Heksenwaag– αφιερωμένο στην ιστορία του τόπου. Οι επισκέπτες του μπορούν οι ίδιοι να ζυγιστούν και να παραλάβουν πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι δεν είναι μάγισσα ή μάγος.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο Χριστιανικός Μεσαίωνας

Inline
Inline