Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Αποκάλυψη : Τα ελληνικά και κυπριακά ονόματα στα Panama Papers

Αποκάλυψη : Τα ελληνικά και κυπριακά ονόματα στα Panama Papers

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Αποκάλυψη : Τα ελληνικά και κυπριακά ονόματα στα Panama Papers

223 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα, 400 ονόματα αξιωματούχων και σχετιζόμενων με τις offshore εταιρείες, 77 ενδιάμεσοι και πάνω από 313 διευθύνσεις, καταγράφονται στα περίφημα Panama Papers που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από ομάδα δημοσιογράφων του The International Consortium of Investigative Journalists. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και δεκάδες ονόματα, διευθύνσεις και εταιρείες από την Κύπρο.

Τα λεγόμενα Panama Papers, τα οποία προκάλεσαν ένα παταγώδες σκάνδαλο καθώς αποκάλυψαν αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο,

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε από τον ιστότοπο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), και προκάλεσσαν πάταγο σε διεθνές επίπεδο.

Πιο εντυπωσιακά από της Ελλάδας είναι ωστόσο τα αποτέλεσμα της αναζήτησης εάν επιλέξει κανείς τη λέξη «Cyprus», καθώς υπό τη σκέπη της Κύπρου εμφανίζονται… 6.374 υπεράκτιες εταιρείες, 3.678 δικαιούχοι-στελέχη εταιρειών, 183 μεσάζοντες και 2.385 διευθύνσεις, οι περισσότερες σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Διευκρίνιση
Η ίδια η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) φροντίζει πάντως να υπογραμμίσει ότι όσοι τυχαίνει να φιγουράρουν στις συγκεκριμένες λίστες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σύσταση υπεράκτιων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους μπορεί να μην είναι η πιο ηθική επιλογή, ειδικά σε καιρούς οικονομικής κρίσης όπως οι σημερινοί, αλλά είναι νόμιμη σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
https://offshoreleaks.icij.org/search?c=GRC&cat=1&e&j&q&utf8=%E2%9C%93

ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:
https://offshoreleaks.icij.org/search?utf8=%E2%9C%93&q=cyprus&c=&j=&e=&commit=Search

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας; Οι απαντήσεις λαών της Ευρώπης σε έναν χάρτη

Inline
Inline