Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα μετρά το πρώτο της θύμα στην Ελλάδα;

Η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα μετρά το πρώτο της θύμα στην Ελλάδα;

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα μετρά το πρώτο της θύμα στην Ελλάδα;

Φαίνεται πως η αντιεμβολιαστική τρέλα που σαρώνει και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα προκάλεσε τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο σε ένα βρέφος μόλις 50 ημερών.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Αντώνη Δαρζέντα, ένα βρέφος που νοσηλευόταν στο Παιδιατρικό Κέντρο στην Αθήνα, πέθανε από κοκκύτη. Η είδηση επιβεβαιώνεται και από 2η πηγή και συγκεκριμένα τον κλινικό φαρμακολόγο Διαμαντή Κλημεντίδη, σε σχετική ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Απ όσο γνωρίζουμε, το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκκύτη, χορηγείται σε ηλικία 2 μηνών. Προφανώς, το νεκρό βρέφος δε πρόλαβε να εμβολιαστεί για να αποκτήσει τη κατάλληλη ανοσία. Η μητέρα πιθανότατα δεν έλαβε το προβλεπόμενο εμβόλιο του κοκκύτη στο 3ο τρίμηνο, ίσως από αμέλεια δικιά της, ή του γιατρού που τη παρακολουθούσε. 

Ωστόσο, το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα, έχει σίγουρα επηρεάσει τη λεγόμενη ανοσία αγέλης, τη συνολική δηλαδή ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού. Γνωρίζουμε πως περίπου το 25% των Ελλήνων, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια, χωρίς κάποιο προφανή λόγο, πέραν ίσως των ανυπόστατων φημών που κυκλοφορούν συγκεκριμένοι κύκλοι. 

Και όμως, ενώ ο συναγερμός για το κίνδυνο του αντιεμβολιασμού είχε ηχήσει εδώ και χρόνια, οι ντόπιοι υποστηρικτές του, συνεχίζουν ασταμάτητα τη ρητορική τους. Φέτος στη Ρουμανία, εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς, με 675 κρούσματα και 3 νεκρά παιδιά.

Η χαλκευμένη μελέτη του Wakefield για το εμβόλιο MMR που αποτέλεσε το έναυσμα της φρενίτιδας το 1998, οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου και έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσιάστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.

Από τα 1.416 κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν από το 2000 στις ΗΠΑ, σχεδόν το 60 τοις εκατό των ατόμων που μολύνθηκαν δεν είχαν κάνει ποτέ το εμβόλιο ιλαράς. Ακόμα χειρότερα, το 70 τοις εκατό από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, το έκαναν χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος.

Οι αριθμοί για τον κοκκύτη ήταν εξίσου ολέθριοι, τα μη εμβολιασμένα άτομα που φτάνουν το 24-45 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από πέντε μεγάλες επιδημίες μεταξύ 2010 και 2014. Στα 8 από τα 12 κρούσματα κοκκύτη από όπου συλλέχθηκαν τα δεδομένα, το 59-93% των ασθενών δεν είχαν εμβολιαστεί από επιλογή.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε όλα αυτά τα δεδομένα είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι τα μόνα που αρρωσταίνουν. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη ρητορική του αντιεμβολιασμού, τότε γνωρίζετε ήδη ότι οι αντιεμβολιαστές τι λένε γι ‘αυτό: αν τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αρρωσταίνουν; Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί και τα εμβόλια λειτουργούν τόσο καλά, γιατί ανησυχείτε αν τα παιδιά κάποιου άλλου είναι μη εμβολιασμένα;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι πραγματικά αρκετά απλή. Σύμφωνα με το CDC, το 3 τοις εκατό των ανθρώπων που λαμβάνουν το εμβόλιο της ιλαράς και το 2 τοις εκατό των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη μπορεί να αρρωστήσουν. Η ανοσία στην ιλαρά και τον κοκκύτη τείνει επίσης να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν τα εμβόλια τους μπορεί να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες. Οι ειδικοί συνιστούν επαναληπτικές δόσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτό που τους προστατεύει είναι η πληθυσμιακή ανοσία – μια γενική ανοσία σε ένα πληθυσμό, χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όταν περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, περισσότεροι άνθρωποι να εκτίθενται σε ασθένειες.

Ξεσπάσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Κατά την περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, 838 κρούσματα ιλαράς. Η ετήσια δηλούμενη επίπτωση κυμάνθηκε από 0,01 κρούσματα/100000 πληθυσμού ως 4,64/100000 πληθυσμού το έτος 2006, που συμπίπτει με την επιδημία ιλαράς.

Από τα 838 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου για την περίοδο 2004-2014, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 596 (71,1%). Από αυτά, 527 (88,4%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 69 (11,6%) ήταν εμβολιασμένα κυρίως με μία δόση εμβολίου (91,3%), ενώ σε έξι (8,7%)περιστατικά αναφέρεται εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίου.

Θέμα χρόνου

Προφανώς ήταν θέμα χρόνου η τρομολαγνική φημολογία που κάποιοι διασπείρουν, εξυπηρετώντας ιδία συμφέροντα, θα στοίχιζε ζωές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη περίοδο 2004-2014. Από τα 320 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου, το 61% αφορούσε ανεμβολίαστα άτομα, 13% είχαν λάβει 3 δόσεις, 5% 4 δόσεις και 6%, 5 δόσεις του εμβολίου.Ας ελπίσουμε ο θάνατος του 50 ημερών βρέφους να είναι ο τελευταίος.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Γεγονός η πρώτη χίμαιρα ανθρώπου-χοίρου!

Inline
Inline