Αρχική / Εθνικά / Άμυνα / Η ΕΕ χαϊδεύει, ο Ερντογάν καταλαμβάνει και πρακτορείο ειδήσεων

Η ΕΕ χαϊδεύει, ο Ερντογάν καταλαμβάνει και πρακτορείο ειδήσεων

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Η ΕΕ χαϊδεύει, ο Ερντογάν καταλαμβάνει και πρακτορείο ειδήσεων

Μετά την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman η Άγκυρα έθεσε υπό κρατικό έλεγχο και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan (Τζιχάν), καθώς η Τουρκία επεκτείνει την καταστολή των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενού συμμάχου του προέδρου Ερντογάν που έχει εξελιχθεί σε υπ΄αριθμόν ένα πολέμιος του.
 
Το Cihan μετέδωσε στην ιστοσελίδα του αργά χθες βράδυ ότι δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα διορίσει διαχειριστή για να διευθύνει το πρακτορείο έπειτα από αίτημα εισαγγελέα, λίγες ημέρες μετά τη δικαστική εποπτεία που επέβαλαν οι αρχές στην εφημερίδα Zaman που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, λόγω πιθανής διασύνδεσης της με τον Γκιουλέν, αναφέρει το Έθνος.
 
Ο κρατικός έλεγχος που επιβλήθηκε στη Zaman προκάλεσε διεθνή συναγερμό και κατακραυγή για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα που συγκλήθηκε για τη μεταναστευτική κρίση. Τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Cihan όσο και η εφημερίδα Zaman ανήκουν στην εταιρία μέσων ενημέρωσης Feza Gazetecilik.
 
Ο ισλαμο-συντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον 74χρονο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του, μέσω της οικοδόμησης ενός “παράλληλου κράτους”, ενός δικτύου υποστηρικτών στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα μμε. Ο Γκιουλέν απορρίπτει τις κατηγορίες. Οι δύο άνδρες ήταν σύμμαχοι μέχρι τη στιγμή που αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα του Γκιουλέν άρχισαν έρευνα για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013.
 
Στις αρχές Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εταιρία μμε Koza Ipek Holding που είχε δύο εφημερίδες και δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, την οποία η τουρκική δικαιοσύνη είχε ήδη θέσει υπό έλεγχο τον Οκτώβριο, λόγω της διασύνδεσης της με τον ιμάμη Γκιουλέν.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο δικτάτορας της γειτονιάς μας – Γιατί όλοι αγνοούν την πραγματικότητα για τον Ερντογάν;

Inline
Inline