Αρχική / Εθνικά / Άμυνα / Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή είναι γεγονός

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή είναι γεγονός

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή είναι γεγονός

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο, σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση και την έναρξη της λειτουργίας ενός ενισχυμένου οργανισμού αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει έναν νέο ενισχυμένο οργανισμό, στηριζόμενο στις βάσεις που έχει θέσει ο Frontex, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αξιοποιεί εφεδρικά προσωπικό και εξοπλισμό. Τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη για τα σύνορά τους. Θα εξακολουθήσουν επίσης να έχουν την ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών τους συνόρων. Αλλά όταν κρίνεται αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παράσχει υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη και θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες προληπτικά, και όχι όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε : «Η συμφωνία για τηνδημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής  και Ακτοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις. Η ώρα για την υλοποίηση αυτής της ιδέας σαφώς έφθασε: η Επιτροπή το δήλωσε το Μάιο του 2014, και εγώ το επανέλαβα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας – ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον Frontex σημαντικά, και να τον αναπτύξουμε σε ένα πλήρως λειτουργικό Ευρωπαϊκό σύστημα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Επιτροπή συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο από τότε που υποβλήθηκε η πρόταση τον περασμένο Δεκέμβρη και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς καθώς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το αδιάλειπτο έργο τους σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα που θα δείξει στον κόσμο ότι από εδώ και στο εξής, η Ευρώπη θα διαχειρίζεται την προστασία των συνόρων της ως μια κοινή αποστολή αλληλεγγύης.»

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει το σύνδεσμο που λείπει για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να συνεχίζουν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ευρώπης να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του χώρου Σένγκεν και την άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπεται στο χάρτη πορείας για την «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου 2016.

Αβραμόπουλος: Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος  σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Ευρώπη με αυτή την απόφαση έκανε ένα βήμα εμπρός. Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, ότι μέσα σε 6 μήνες μόνο θα συμφωνούσαμε σε κάτι τόσο φιλόδοξο –και όλα τα Κράτη-Μέλη συμφώνησαν με τη πρότασή μας. Έχουμε περισσότερη Ευρώπη σήμερα, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Δίνουμε ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά. Πλέον επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και στην κοινή δράση για την προστασία τους. Διασφαλίσαμε την τοποθέτηση liaison officers στα κράτη μέλη και την διενέργεια αξιολογήσεων ευπάθειας. Αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να αποτρέπουμε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις.Επίσης, διασφαλίσαμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα να ενεργούμε συλλογικά όταν υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» στα εξωτερικά μας σύνορα. Δημιουργήσαμε έναν ισχυρό Οργανισμό, καθιστώντας υποχρεωτική τη στελέχωσή του με επαρκή αριθμό συνοροφυλάκων, καθώς και τη ενίσχυσή του με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.

Όταν ένα Κράτος-Μέλος αρνείται ρητά να συνεργαστεί, υπάρχει η πρόβλεψη μιας διαδικασίας σύνδεσης με τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν. Διατηρήσαμε επίσης, τον όρο «Ακτοφυλακή» στο όνομα του νέου Οργανισμού, που έχει συμβολική σημασία. Τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και εγώ προσωπικά επιμείναμε ώστε να μη περιοριστεί ο τίτλος μόνο σε «Συνοριοφυλακή». Αυτό είναι κυρίως σημαντικό για τη χώρα μας για να τιμηθεί το έργο και η αυτοθυσία των μελών της Ακτοφυλακής, που φυλάνε κάτω από αντίξοες συνθήκες τα Ευρωπαϊκά σύνορα σώζοντας ζωές. Δίπλα τους έχουν έρθει συνάδελφοί τους από όλα τα κράτη-μέλη, όπως έχουν σταλεί να συνδράμουν και την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό από εδώ και πέρα θα καταστεί καθημερινή πραγματικότητα: θα αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών μελών να συνδράμουν όποια χώρα ζητήσει βοήθεια.Γι’ αυτό και τόνισα ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή συμβολίζει και είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη.

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής  και Ακτοφυλακής, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2009, αποτελεί μέρος των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νομοθετική πρόταση για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα αναβαθμίζει τον Frontex.

Την πρόταση την οποία στήριξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση  της μεταναστευτικής κρίσης, τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων. Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα εξασφαλίσει την ισχυρή και από κοινού διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο δικτάτορας της γειτονιάς μας – Γιατί όλοι αγνοούν την πραγματικότητα για τον Ερντογάν;

Inline
Inline