Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Η καλύτερη φωτογραφία εξωπλανήτη που έχει τραβηχτεί ποτέ

Η καλύτερη φωτογραφία εξωπλανήτη που έχει τραβηχτεί ποτέ

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Αν και μοιάζει με μια μικρή λευκή κουκίδα, στη πραγματικότητα πρόκειται για τη καλύτερη φωτογραφία ενός εξωπλανήτη που έχει τραβηχτεί ποτέ. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 2.000 εξωπλανήτες. Ο Beta Pictoris b είναι ένας αέριος γίγαντας παρόμοιος με το Δία, που ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το μητρικό του άστρο Beta Pictoris κάθε 20,5 χρόνια.

Βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο που μοιάζει με τον ήλιο μας. Το άστρο Beta Pictoris είναι μόλις 12.000.000 ετών. Σε προηγούμενες εικόνες που τραβήχτηκαν από το Hubble διακρινόταν ένας δίσκος σκόνης γύρω από το άστρο. Ένα κενό στο δίσκο υποδήλωνε ότι κάπου εκεί υπήρχε ένας τεράστιος πλανήτης που με τη βαρύτητά του δημιουργούσε αυτό το κενό. Χάρη στο Gemini Planet Imager που έχει τοποθετηθεί στο Gemini South Telescope που βρίσκεται στη Χιλή, είναι δυνατή για πρώτη φορά η απ’ ευθείας παρατήρηση εξωπλανητών.

Η απ’ ευθείας παρατήρηση εξωπλανητών είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της φωτεινότητας του μητρικού άστρου τους. Για παράδειγμα, ο πλανήτης Δίας που είναι 300 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, είναι 1 δις φορές λιγότερο φωτεινός από τον ήλιο.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές όπως προσαρμοσμένη οπτική για να εξαλείψουν τις παραμορφώσεις στην εικόνα που προκαλεί η γήινη ατμόσφαιρα, οι αστρονόμοι, σε συνδυασμό με ανιχνευτές υπερύθρων και μετά από επεξεργασία των εικονών, μπόρεσαν να δώσουν στη δημοσιότητα την ευκρινότερη φωτογραφία που υπάρχει σήμερα.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline