Αρχική / Κόσμος / Η Ομοσπονδία των Κουρδικών Καντονιών της βορείου Συρίας είναι γεγονός

Η Ομοσπονδία των Κουρδικών Καντονιών της βορείου Συρίας είναι γεγονός

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Η Ομοσπονδία των Κουρδικών Καντονιών της βορείου Συρίας είναι γεγονός

Στην ανακήρυξη της ένωσης των αυτόνομων Καντονιών που ελέγχουν στην βόρειο Συρία υπό την σκέπη μιας Ομοσπονδίας προχώρησαν σήμερα οι Κούρδοι.

Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών συνεδρίου που διοργανώθηκε σήμερα και στο οποίο οι Κούρδοι επέλεξαν και ψήφισαν υπέρ του Ομοσπονδιακού Δημοκρατικού Συστήματος διακυβέρνησης των περιοχών της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχο τους.

Στα τρία Κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας Jazira, Kobani και Afrin αντιπροσωπεύουν το 17% της έκτασης της χώρας κατοικούν 4,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ η στρατιωτική δύναμη των τριών καντονιών ανέρχεται στους 67.000 άνδρες και γυναίκες.

Η νέα οντότητα ονομάζεται Ομόσπονδο Δημοκρατικό Σύστημα της Rojava (που σημαίνει στα κουρδικά Δυτικό Κουρδιστάν)-Βόρειας Συρίας.

Τους τελευταίους μήνες οι στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας με την βοήθεια Αμερικανικών και Ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικά μεγάλες περιοχές από τον έλεγχο του ISIS.

Απώτερος στόχος των Κούρδων είναι η διεύρυνση του γεωγραφικού βάθους των περιοχών που ελέγχουν στην βόρεια Συρία προς το κέντρο της χώρας απωθώντας τους ισλαμιστές σε απόσταση ασφαλείας από τα μεγάλα Κουρδικά αστικά κέντρα.

Η νέα αυτή εξέλιξη έχει προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης της Δαμασκού καθώς και της Συριακής αντιπολίτευσης ενώ αναμένεται και η αντίδραση της Άγκυρας η οποία βλέπει ότι το παράδειγμα του αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν μπορεί να το ακολουθήσουν και η τεράστια μειονότητα των Κούρδων του τουρκικού Κουρδιστάν, η οποία μάχεται κατα του Τουρκικού κράτους από το 1984 με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές και με τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην δεκαετία του 1990 στην Κωνσταντινούπολη και στις νοτιο-δυτικές ακτές της Τουρκίας.

Αν και στο πρόσφατο παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ομοσπονδοποίησης της Τουρκίας με 25 αυτόνομες περιοχές όπως είχε αποκαλύψει ο Σάββας Καλεντερίδης το Δεκέμβριο του 2014 στο pontos-news.gr και είχε αναδημοσιευτεί από το via diplomacy (http://www.viadiplomacy.gr/schedio-omospondopiisis-tis-tourkias-25-aftonomes-perioches-proothi-akp/) τελικά η πρόταση αυτή δεν προχώρησε αφού στις αρχές Ιουλίου του 2015 ξεκίνησε η νέα εκστρατεία του Τουρκικού Στρατού κατά του PKK η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με κόστος άνω των 400 νεκρών στρατιωτικών και αστυνομικών για το Τουρκικό κράτος και ακόμη 2 εκατ. ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Πάντως η ανακήρυξη της Ομοσπονδίας των Κουρδικών Καντονιών της βορείου Συρίας δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των εμπλεκομένων του Συριακού Πολέμου, αφού η Τουρκία έχει βάλει βέτο στην συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας σε αυτές λόγω της διασύνδεσης κατά την Άγκυρα των Κούρδων της Συρίας με το PKK.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline