Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Η «παραίτηση» Νταβούτογλου διαλύει την τουρκική οικονομία

Η «παραίτηση» Νταβούτογλου διαλύει την τουρκική οικονομία

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Η «παραίτηση» Νταβούτογλου διαλύει την τουρκική οικονομία

Αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας, προκάλεσε η αιφνίδια παραίτηση-αποπομπή του Τούρκου πρωθυπουργού, Νταβούτογλου από τον ισχυρό πρόεδρο της χώρας, Ερνογάν, στην προσπάθεια του πρώτου να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), ο βασικός τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST-100 έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 0,9%, έχοντας πραγματοποιήσει πτώση μέχρι 2% ενδοσυνεδριακά – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών – αλλά και άνοδο 0,7% (μετά την προφορική διαβεβαίωση Νταβούτογλου ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρησή του).

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος ενισχύθηκε κατά 1,2%, μετά από απώλειες 4% το βράδυ της Τετάρτης, όταν κατέστη σαφές ότι από τη σύγκρουση Νταβούτογλου – Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα οδηγούνταν σε παραίτηση.

Παρά την προσωρινή ανάκαμψη, η τουρκική λίρα παρουσιάζει απώλειες άνω του 3% την τρέχουσα εβδομάδα.
Ανοδική τροχιά ακολούθησαν και οι αποδόσεις των διετών ομολογιακών εκδόσεων αναφοράς – λόγω πτωτικών πιέσεων στην τιμή τους – έχοντας αυξηθεί σε 9,70%, από 9,51% την Τετάρτη.

Παρά τις αναμενόμενες διαβεβαιώσεις Νταβούτογλου περί συνέχειας της ομαλής διακυβέρνησης της Τουρκίας από το AKP και μετά την αποχώρησή του, είναι σίγουρο ότι η γειτονική χώρα εισέρχεται σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, που θα έχει επίπτωση και στην οικονομία της χώρας.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι αμφιλεγόμενες φωτογραφίες του ρωσικού διαστημοπλοίου Phobos 2

Inline
Inline