Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Η πρώτη 3D απεικόνιση των Πυλώνων της Δημιουργίας

Η πρώτη 3D απεικόνιση των Πυλώνων της Δημιουργίας

3D data visualisation of the Pillars of Creation

 

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας είναι μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες που «συνέλαβε» ποτέ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τώρα, οι αστρονόμοι παρήγαγαν την πρώτη πλήρη τρισδιάστατη απεικόνιση των θρυλικών διαστημικών νεφών.

Η εικόνα, μαζί με τα δεδομένα που συλλέγονται από τη NASA, υποδηλώνουν ότι τα νέφη έχουν μόνο τρία εκατομμύρια χρόνια πριν διαλυθούν – ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από κοσμική άποψη.

Η πρώτη «συνάντηση» της ανθρωπότητας με τους Πυλώνες ήταν το 1995, όταν το Hubble αποκάλυψε αυτές τις προεξοχές αερίου, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας περιοχής που ονομάζεται Νεφέλωμα του Αετού – ένα είδος εκκολαπτηρίου αστέρων, όπου βίαιες γεννήσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε νέφη αερίου. Οι ραδιενεργοί αστρικοί άνεμοι που εκπέμπονται κατά τον «τοκετό», συχνά διασπείρουν το αέριο γύρω από το νέο αστέρι, επιτρέποντας στενότερη παρατήρηση.

Ωστόσο, μερικές φορές τα νέφη ανιστέκονται σε αυτές τις δυνάμεις, αποκρύπτοντας όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό τους. Αυτό συμβαίνει σε περιοχές όπου το αέριο είναι πιο πυκνό. Αυτή η μάχη δυνάμεων ωθεί το αέριο να λάβει παράξενα σχήματα, όπως στην περίπτωση των Πυλώνων.

Μια ενημερωμένη, υψηλότερης ανάλυσης εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα το 2014, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Αυτή τη φορά, όμως, μια 3D απεικόνιση, όχι μόνο αυξάνει την ευκρίνεια, αλλά και επιτρέπει στους επιστήμονες να τοποθεησουν γεωγραφικά με μεγαλύτερη ακρίβεια τα νέφη μέσα στο νεφέλωμα και να μάθουν περισσότερα σχετικά με την κατανομή τους μέσα στην περιοχή.

Η εικόνα αυτή έχει ληφθεί από το όργανο MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

Όπως κάθε νέφος που υπακούει στους νόμους της φυσικής, γνωρίζουμε επίσης ότι οι Πυλώνες διαλύνται αργά, χάνοντας μάζα «ταχέως» – περίπου 70 Ήλιων κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνολική μάζα τους αυτή τη στιγμή, αντιστοιχεί σε περίπου 200 Ήλιους, φαίνεται ότι έχουμε «μόλις» τρία εκατομμύρια χρόνια ακόμα για παρατήρηση.

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι φυσικά ένα όνειρο, καθώς απέχει περίπου 7.000 έτη φωτός. Αλλά μπορούμε να μελετήσουμε τις υπέροχους σχηματισμούς από απόσταση. Βεβαίως, με μια τόσο μεγάλη απόσταση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πυλώνες υπάρχουν ακόμα – μερικοί επιστήμονες προτείνουν τη θεωρία ότι απορροφήθηκαν από έναν σουπερνόβα περίπου 6.000 χρόνια πριν, αν και αυτό χρειάζεται ακόμα 1.000 χρόνια για να επαληθευτεί ή να διαψευστεί.

Τα νέα ευρήματα περιγράφονται στο τελευταίο τεύχος του Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Το βίντεο είναι πραγματικά εντυπωσιακό :

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Inline
Inline