Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Μέχρι και η Σαουδική Αραβία βουλιάζει: ζητά για πρώτη φορά δάνειο για τη χρηματοδότηση των δαπανών της!

Μέχρι και η Σαουδική Αραβία βουλιάζει: ζητά για πρώτη φορά δάνειο για τη χρηματοδότηση των δαπανών της!

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Μέχρι και η Σαουδική Αραβία βουλιάζει: ζητά για πρώτη φορά δάνειο για τη χρηματοδότηση των δαπανών της!

Συμφωνία για την παροχή δανείου 10 δισ. δολαρίων από διεθνείς τράπεζες ετοιμάζεται να κλείσει η Σαουδική Αραβία, καθώς η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου καθιστά ανεπαρκή τη χρηματοδότηση των δαπανών της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο αναγκάστηκε να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό για πρώτη φορά μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα πετρελαϊκά έσοδα της Σαουδικής Αραβίας το 2015 υπέστησαν μεγάλη πτώση 23% λόγω της πετρελαϊκής κρίσης.

Το δάνειο προς τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2016 και θα βοηθήσει τη χώρα να απεξαρτηθεί από τις τράπεζές της, ενώ θα της επιτρέψει να διαγνώσει τη διεθνή ζήτηση για τυχόν έκδοση σαουδαραβικών ομολόγων.

Το πρωτογενές έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας «εκτοξεύτηκε» σε 98 δισ. δολάρια το 2015, λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Για να αντιμετωπίσει τη νέα οικονομική του πραγματικότητα, το μεσανατολικό βασίλειο προχώρησε σε μείωση των δημοσίων δαπανών του, αλλά και στην αύξηση των φόρων και των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας.

Νωρίτερα το 2016, το Κατάρ εξασφάλισε ένα δάνειο 5,5 δισ. δολαρίων από το εξωτερικό, ενώ το Ομάν δανείστηκε 1 δισ. ευρώ, ως αναγκαία αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι αμφιλεγόμενες φωτογραφίες του ρωσικού διαστημοπλοίου Phobos 2

Inline
Inline