Αρχική / Κόσμος / Η σφήκα-παράσιτο που ελέγχει το μυαλό του ξενιστή και τον τρώει ζωντανό

Η σφήκα-παράσιτο που ελέγχει το μυαλό του ξενιστή και τον τρώει ζωντανό

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Ο Πλάτωνας Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1982 στους Αγίους Θεοδώρους όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Latest posts by Πλάτωνας Γρηγοριάδης (see all)

Η σφήκα-παράσιτο που ελέγχει το μυαλό του ξενιστή και τον τρώει ζωντανό

Εάν φοβάστε τα έντομα, ιδιαίτερα τα ιπτάμενα έντομα που φέρουν δηλητήριο, τότε σας έχουμε δυσάρεστα νέα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράις του Τέξας ανακάλυψαν ένα νέο είδος σφήκας, που είναι τόσο ύπουλο και σατανικό, που το του έδωσαν το όνομα «Σεθ», κατά τον Αιγύπτιο θεό του κακού και του χάους.

Το συγκεκριμένο είδος, γνωστό ως «σφήκα-Σεθ» ή «crypt-keeper wasp» συναντάται κυρίως στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ. Ζουν παρασιτικά και είναι γνωστές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις του ξενιστή τους. Βέβαια, οι άνθρωποι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, καθώς οι σφήκες-Σεθ ζουν σε βάρος άλλων εντόμων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το National Geographic, οι σφήκες γεννούν τα αβγά τους μέσα στους μικρούς ξύλινους θαλάμους που έχουν δημιουργήσει μέσα στους κορμούς δέντρων οι σφήκες του είδους Bassettia pallida. Όταν τα αβγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες εισέρχονται μέσα στις άλλες σφήκες και καταλαμβάνουν το μυαλό τους.

Στην συνέχεια, διατάζουν τους ξενιστές τους να ανοίξουν τρύπες για να αποδράσουν από τον κορμό του δέντρου, καθώς οι ίδιες δεν έχουν την δυνατότητα να σκάψουν μια επιφάνεια ξύλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι σφήκες-Σεθ ανοίγουν μια μικρότερη τρύπα με την βοήθεια του ξενιστή, παγιδεύοντας τον τελευταίο μέσα σε αυτήν. Τέλος, αφού τον διέταξαν -στην κυριολεξία- να σκάψει τον λάκκο του, τον τρώνε ζωντανό, ξεκινώντας από τα σωθικά του.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline