Αρχική / Ανεξήγητα / Μυστήρια / Βρέθηκε το θρυλικό Endeavour του Τζέιμς Κουκ;

Βρέθηκε το θρυλικό Endeavour του Τζέιμς Κουκ;

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Βρέθηκε το θρυλικό Endeavour του Τζέιμς Κουκ;

Κοντά στην ανακάλυψη του ναυαγίου του HMS Endeavour του θαλασσοπόρου Τζέιμς Κουκ φαίνεται να βρίσκονται αρχαιολόγοι.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Άιλαντ (RIMAP), τα απομεινάρια του πλοίου φέρεται να βρίσκονται σε μία από τις εννέα αρχαιολογικές ζώνες που έχουν καθοριστεί στο λιμάνι του Νιούπορτ -όπου βρίσκονται συνολικά 13 ναυάγια.
 
Η RIMAP ανακοίνωσε ότι έχει επικεντρώσει τις έρευνες σε μία από τις αρχαιολογικές ζώνες όπου βρίσκονται πέντε ακόμα πλοία, ανοιχτά του Ρόουντ Άιλαντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Νιούπορτ θεωρείται «νεκροταφείο πλοίων», καθώς αρκετά ήταν αυτά που βυθίστηκαν εκεί στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.
 
Το HMS Endeavour που μετονομάστηκε σε «Λόρδος Σάντουιτς» το 1777, βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ από το πλήρωμά του το 1778. 
 
Στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, καθώς ο γαλλικός στόλος προσέγγιζε το λιμάνι για να βοηθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις, ο βρετανικός στρατός -που χρησιμοποιούσε το πλοίο του Κουκ ως μεταγωγικό σκάφος- άρχισε να βυθίζει πλοία για να εμποδίσει την γαλλική επιχείρηση.
 
Συνολικά, 13 αγγλικά πλοία βυθίστηκαν στο Νιούπορτ, ανάμεσά τους και το «Λόρδος Σάντουιτς». 
 
Ο Κουκ πραγματοποίησε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έκανε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν επίσης ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας και στα νησιά της Χαβάης.
 
Το πλήρωμα του HMS Endeavour αποτελείτο από βοτανολόγους και επιστήμονες και μελέτησε την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου. Εξερεύνησε, μεταξύ άλλων, την Νήσο του Πάσχα, τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου.
 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι μυστικές είσοδοι προς την υπόγεια Αθήνα

Inline
Inline