Αρχική / Επιστήμη / Ιατρική / Ιός αναλαμβάνει να εξοντώσει επιθετικό καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο

Ιός αναλαμβάνει να εξοντώσει επιθετικό καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Ιός αναλαμβάνει να εξοντώσει επιθετικό καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ με επικεφαλής Ελληνοαμερικανό έδειξαν ότι η μέθοδος διπλασιάζει την επιβίωση σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν επιτυχώς μια νέα θεραπευτική μέθοδο κατά του υποτροπιάζοντος γλοιοβλαστώματος, μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Οι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση του ελληνοαμερικανού νευροχειρουργούΣτέφανου Καλκάνη,
του Τμήματος Νευροχειρουργικής και συνδιευθυντή του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νοσοκομείου Χένρι Φορντ του Μίσιγκαν, χρησιμοποίησαν έναν ιό, ο οποίος μεταφέρει ένα γονίδιο με στόχο τη ρύθμιση ενός ενζύμου. Όταν ο ιός εισαχθεί στον οργανισμό του ασθενή, το ένζυμο μετατρέπει το μη τοξικό χημειοθεραπευτικό προφάρμακο Toca FC, σε ενεργό χημειοθεραπευτικό φάρμακο, τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα.

Ασφαλής και με ελάχιστες παρενέργειες η μέθοδος

Η πρώτη αυτή κλινική δοκιμή σε ασθενείς έδειξε ότι είναι ασφαλής και προκαλεί λίγες μόνο παρενέργειες, καθώς ο ιός Toca 511 στοχεύει επιλεκτικά στον καρκινικό όγκο. Η μέση διάρκεια επιβίωσης των ασθενών μετά τη νέα θεραπεία ήταν 13,6 μήνες, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία (7,1 μήνες), η οποία δοκιμάστηκε παράλληλα σε ομάδα ελέγχου. Μερικοί ασθενείς έζησαν για περισσότερα από δύο χρόνια, με ελάχιστες παρενέργειες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για περαιτέρω κλινικές δοκιμές φάσης 2 και 3 σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, ενώ είναι αισιόδοξοι ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη μεταστατικού καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Φαινόμενο Φλυν: Πώς η οικογένεια επηρεάζει την ευφυία

Inline
Inline