Αρχική / Κόσμος / Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Στο Μεγάλο Παλάτι της Αικατερίνης Ι, τη δεύτερη σύζυγο του Μεγάλου και της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Πέτρου, εκεί υπήρχε κάποτε μία υπέροχη χρυσή αίθουσα που ήταν κοσμημένη από το δάπεδο μέχρι την οροφή με κεχριμπάρι, πολύτιμους λίθους και χρυσό.

Για σχεδόν διακόσια χρόνια το Amber Room θάμπωνε τους επισκέπτες του παλατιού κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Στη συνέχεια, όμως εισέβαλαν οι Ναζί, και το Amber Room, με τους 6 τόνους πολύτιμων υλικών του που αποτιμώνται μεταξύ 140 έως 500.000.000 $, εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.

Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο είχε αρχικά εγκατασταθεί στο Βερολίνο City Palace, τη χειμερινή κατοικία του Frederick Ι, του πρώτου βασιλιά της Πρωσίας. Το δωμάτιο σχεδιάστηκε από τον Γερμανό μπαρόκ γλύπτη Ανδρέα Schlüter και κατασκευάστηκε από το Δανό τεχνίτη Gottfried Wolfram, και αργότερα από τον Ernst Schacht και Gottfried Turau.Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Οι Ρώσοι εγκατέστησαν το κεχριμπαρένιο δωμάτιο στο Winter House στην Αγία Πετρούπολη πριν η κόρη του Πέτρου, τσαρίνα Ελισάβετ, αποφασίσει να το μετακινήσει στο Catherine Palace το 1755. Το δωμάτιο ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε κατά τον 18ο αιώνα. Έγινε η ιδιωτική αίθουσα διαλογισμού της Αικατερίνης και μια αίθουσα συνάντησης για οικείο κύκλο της, ενώ αργότερα ο Αλέξανδρος ΙΙ (1818-1881) χρησιμοποίησε το δωμάτιο ως αίθουσα τροπαίων για τη συλλογή του.

Το 1941, οι Ναζί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση, και άρχισαν λεηλασίες σε δεκάδες χιλιάδες θησαυρούς τέχνης σε όλη τη χώρα. Είχαν ήδη θέσει τα μάτια τους στο δωμάτιο από κεχριμπάρι, που πίστευαν ότι δικαιωματικά ανήκε στους Γερμανούς. Οι επιμελητές από το παλάτι της Αικατερίνης προσπάθησαν να αποσυναρμολογήσουν και να κρύψουν το κεχριμπαρένιο δωμάτιο πίσω από μια ταπετσαρία. Αλλά δεν ξεγελάσουν τους Ναζί. Μέσα σε 36 ώρες αποσυναρμολόγησαν το δωμάτιο και το έστειλαν στο Königsberg, στη Γερμανία, στο σημερινό Καλίνινγκραντ, όπου το εγκατέστησαν εκ νέου στο κάστρο το Königsberg.Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Προς το τέλος του πολέμου, όταν οι σοβιετικές δυνάμεις πίεζαν την πόλη, και οι Γερμανοί αποσυναρμολόγησαν το δωμάτιο και πάλι, το συσκεύασαν σε κιβώτια και το έκρυψαν. Λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί βομβάρδισαν το κάστρο όπου έμειναν μόνο ερείπια. Με βάση τις εκθέσεις ότι τα κιβώτια που περιέχουν τα φύλλα του Amber Room ήταν κρυμμένα μέσα στο ίδιο το κάστρο, οι Σοβιετικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κεχριμπαρένιο δωμάτιο καταστράφηκε.

Αλλά η ιστορία του Amber Room δεν σταματά εκεί. Οι φήμες επιμένουν ότι οι Ναζί κατάφεραν να μετακινήσουν τα κιβώτια έξω από το κάστρο σε κάποια μυστική τοποθεσία πριν οι Σοβιετικοί βομβάρδισαν την πόλη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι μπορεί να έχει συμβεί στα πολύτιμα κιβώτια με το κεχριμπάρι. Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι εξακολουθεί να κρύβεται σε κάποια παλιά αποθήκη.

Το 1979, η Σοβιετική κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάζει ένα αντίγραφο του Amber Room που βασίστηκε σε πρωτότυπα σχέδια και παλιές μαύρο-άσπρες φωτογραφίες. Το έργο πήρε 24 χρόνια για να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, επειδή απαιτούνταν οι τεχνίτες να μάθουν εκ νέου την παλιά και ξεχασμένη τέχνη του κεχριμπαριού. Μια γενναιόδωρη δωρεά από μια γερμανική εταιρεία βοήθησε να χρηματοδοτηθεί το έργο.

Ενώ ένα αντίγραφο του Amber Room υπάρχει δικαιωματικά στο σπίτι του, η αναζήτηση για το πρωτότυπο θα συνεχίσει να υπάρχει στους ιστορικούς και κυνηγούς θησαυρών. Μόλις πριν από δύο μήνες (Ιούνιος 2016), ορισμένοι ερευνητές που έσκαβαν σε κάποιες παλιές Γερμανικές αποθήκες στην Πολωνία ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα κιβώτια με θησαυρούς των Ναζί.

Το μέλλον θα δείξει…Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber RoomΚεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

 

Κεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber RoomΚεχριμπαρένιο δωμάτιο: Το Μυστήριο του χαμένου Amber Room

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Μυστήριο με εκατοντάδες αρχαία γεωγλυφικά που βρέθηκαν στον Αμαζόνιο

Inline
Inline