Αρχική / Κόσμος / Νέα καταστροφή στο Τσέρνομπιλ: Πυρκαγιά απελευθερώνει ραδιενέργεια στην περιοχή

Νέα καταστροφή στο Τσέρνομπιλ: Πυρκαγιά απελευθερώνει ραδιενέργεια στην περιοχή

fire_chernobyl

Μια καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει δάση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ φέρνει ανατριχιαστικές μνήμες από τον εφιάλτη της έκρηξης του 1986 – από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία που μετέφερε τόνους ραδιενέργειας στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Οπως λένε ειδικοί επιστήμονες «είναι σαν να ζούμε ξανά το Τσέρνομπιλ» προειδοποιώντας ότι όλα τα ραδιενεργά υλικά που κατέπεσαν στο έδαφος και απορροφήθηκαν από τα δάση της περιοχής, απελευθερώνονται στον αέρα με τη φωτιά και θα τα αναπνέουν οι κάτοικοι.

Οι αρμόδιες αρχές της Ουκρανίας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Αρσέν Αβάκοφ.

 

fire_chernobyl[1]

 

Ο ουκρανός πρωθυπουργός μετέβη αυτοπροσώπως στην περιοχή και πέταξε πάνω από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία κατευθύνεται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν έχουν δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο αλλά είναι η μεγαλύτερη φωτιά από το 1992.

 

fire_2_0[1]

 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Greenpeace της Ρωσίας η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη: «Μια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά μαίνεται στην ζώνη 30 χιλιομέτρω γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Εκτιμούμε ότι η περιοχή που φλέγεται είναι αντιστοιχεί σε 100 χιλιάδες στρέματα, βάση φωτογραφικών από δορυφόρους».

 

fire4_4

 

Ο δυνητικός κίνδυνος σε αυτή την πυρκαγιά προέρχεται από τους ραδιενεργούς ρύπους που έχουν απορροφηθεί από τα φυτά» εξηγεί ο οικολόγος Christopher Busby στο Russia Today .

«Ορισμένα από τα υλικά που είχαν μολύνει την περιοχή, θα έχουν απορροφηθεί από τα δάση. Με άλλα λόγια όταν προσγειώθηκαν στο έδαφος το 1986 και απορροφήθηκαν από τα δέντρα και όλη την βιοσφαίρα. Είναι σαν το Τσερνομπίλ ξανά . Όλα τα ραδιενεργά υλικά που έπεσαν στο έδαφος θα καούν στον αέρα και θα εισπνέονται από τους ανθρώπους» προειδοποίησε δραματικά ο Busby, ο οποίος είναι επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους της Ραδιενέργειας.

Ο οικολόγος Ντμίτρι Σεφτσένκο από το Environmental Watch του βόρειου Καύκασου είπε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί που θα καταλήξουν τα υπολείμματα: «Δεν έχουμε ένα σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο για την περιοχή του Τσερνομπίλ . Μπορούμε να υποθέσουμε αν τα ραδιονουκλεΐδια θα πάνε εδώ ή εκεί, αλλά δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα την κατάσταση» είπε.

 

fire6_2

 

Ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ υποστηρίζει πάντως πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή παραμένουν φυσιολογικά. «Η περιοχή της πυρκαγιάς είναι σχετικά καθαρή» είπε ο Βασίλο Ζολοτοβερκ στην εφημερίδα kp.ua. Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι , όταν οι εργαζόμενοι είχαν τελειώσει την κατάσβεση μιας άλλης πυρκαγιάς η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας . Οπως εικάζουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η πυρκαγιά μπορεί να έχει προκληθεί από αναμμένο τσιγάρο.

 

fire_ukraine

fire_chernobyl1

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Inline
Inline