Αρχική / Αρχαία Ελλάδα / Νεκρομαντεία – Μια αρχαία ελληνική μαγεία

Νεκρομαντεία – Μια αρχαία ελληνική μαγεία

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Ο Πλάτωνας Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1982 στους Αγίους Θεοδώρους όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Latest posts by Πλάτωνας Γρηγοριάδης (see all)

Νεκρομαντεία - Μια αρχαία ελληνική μαγεία
 
Οι μελετητές συμφωνούν ότι ως νεκρομαντεία ορίζεται μια ειδική κατάσταση μαντείας σχετική με την επίκληση των νεκρών, ενώ ο αντίστοιχος όρος nigromancy έγινε συνώνυμος για τη μαύρη μαγεία, σε αντίθεση με τη λευκή μαγεία ή την τέχνη της πονηριάς ή την μαγεία των ψευδαισθήσεων.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία συχνά είναι ύποπτη ότι περνάει τη διαχωριστική γραμμή της δαιμονικής μαγείας, η νεκρομαντεία πάντα βρίσκεται σε απαγορευμένη περιοχή.

Η τέχνη της νεκρομαντείας βασίζεται σε τρεις αυθαίρετες πεποιθήσεις που γίνονται δεκτές αξιωματικά (δεν γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια):

1) Η επιβίωση της ψυχής μετά το θάνατο
2) Η υπερφυσική γνώση των πνευμάτων
3) Η επικοινωνία μεταξύ ζωντανών και νεκρών

Η νεκρομαντεία βρίσκεται σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς και εμφανίζεται τόσο στις παγανιστικές -πολυθεϊστικές πηγές, καθώς και στις βιβλικές πηγές. Μια από τις παλαιότερες καταγραφές είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Στην Ομήρου «Οδύσσεια», ο Οδυσσέας καλεί τα πνεύματα των νεκρών, προκειμένου να μάθει το μέλλον. Καθοδηγούμενος από την Κίρκη που εκτελεί διάφορες τελετές μέχρι να εμφανιστούν δύο πνεύματα, αλλά ο ίδιος περιμένει για τον ειδικό τον Τειρεσία. Διάφορες περιπτώσεις νεκρομαντείας έχουν καταγραφεί από τους Έλληνες συγγραφείς, τον Πλούταρχο, τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία, και τους Ρωμαίους συγγραφείς, τον Οράτιο, τον Κικέρωνα, τον Τάκιτο και τον Δίωνα Κάσσιο. Ποιητές όπως ο Λουκανός (δεν εννούμε τον Λουκιανό) αφηγούνται τρομακτικά, αλλά εντυπωσιακά δραματικά τελετουργικά βασισμένα στη νεκρομαντεία.

Αν και η νεκρομαντεία θεωρείται η πιο καταδικαστέα πρακτική μαντεία, η Βίβλος περιλαμβάνει το επεισόδιο νεκρομαντίας της γυναίκας του Endor που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Στην Χριστιανική σκέψη η νεκρομαντεία κατέχει ανίερη γειτνίαση με την δαιμονική επιρροή, αν και πίστευαν ότι ο Θεός επιτρέπει τις εμφανίσεις των πνευμάτων των νεκρών. Η φύση των πνευμάτων και των δαιμόνων που εμφανίζονταν με το πρόσχημα των νεκρών συγγενών ήταν συχνά αμφισβητούμενο θέμα. Η Νεκρομαντεία ορίζεται ως η μαντεία με την επίκληση των νεκρών. Μεσαιωνική πηγές εξισώνουν την νεκρομαντεία με την nigromancy. Που απορρέουν από τη λατινική λέξη niger = μαύρο, ο όρος αναφέρεται στη μαύρη μαγεία ή τη σκοτεινή τέχνη. Μαύρη μαγεία ορίζεται ως η βοήθεια από την χρήση κακών πνευμάτων, ενώ η λευκή μαγεία βασίζεται στην ανθρώπινη επιδεξιότητα και την πονηριά.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο Μύθος της Αλκιόνης και οι Αλκυονίδες μέρες

Inline
Inline