Αρχική / Κόσμος / Νόαμ Τσόμσκι: Η ΕΕ ίσως καταρρεύσει λόγω αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Νόαμ Τσόμσκι: Η ΕΕ ίσως καταρρεύσει λόγω αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Νόαμ Τσόμσκι: Η ΕΕ ίσως καταρρεύσει λόγω αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Η άνοδος των ακροδεξιών και αντισυστημικών τάσεων, ως αποτέλεσμα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη είναι πιθανό να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ σε μια «τραγική εξέλιξη», δήλωσε ο διάσημος γλωσσολόγος, διανοούμενος και θεωρητικός του 20ού αιώνα, Νόαμ Τσόμσκι,μιλώντας στο Russia Today.

Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, η οποία τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ, έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές και να οδηγήσει σε «Frexit», είπε σχετικά ο Τσόμσκι. «Δεν νομίζω πως θα το άρχιζε η Γερμανία (την κατάρρευση της ΕΕ) επειδή επωφελούνται από την Ένωση. Αν η Ένωση καταρρεύσει, νομίζω πως θα ήταν μια τραγική εξέλιξη» εκτίμησε.

Κατά τον Τσόμσκι, είναι οι αποτυχημένες «νεοφιλελεύθερες πολιτικές της προηγούμενης γενιάς» που έφεραν τόσο μεγάλη αύξηση της δημοτικότητας των δεξιών κομμάτων. «Αυτά τα προγράμματα ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε να φέρουν στασιμότητα και ακόμα και ύφεση για ένα μεγάλο κομμάτι, την πλειονότητα, του πληθυσμού. Επίσης υπονόμευσαν σημαντικά τη δημοκρατία, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ» είπε.

«Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι πως ο κόσμος είναι οργισμένος, απογοητευμένος , οι ελπίδες του για το μέλλον έχουν καταρρεύσει» είπε ο Τσόμσκι, ο οποίος, αν και επικροτεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολεμικής περιόδου, θεωρεί πως πλέον έχει γίνει πρακτικά δυσλειτουργική. «Η καθιέρωση ενός κοινού νομίσματος χωρίς τις σωστές πολιτικές δομές είναι συνταγή για καταστροφή» είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν «μηχανισμοί για να βοηθούν οι πλούσιοι τους φτωχούς σε περιόδους δυσκολιών».

Ακόμη, συμπλήρωσε πως υπάρχουν «άκαμπτες δομές» σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία οι οποίες δεν έχουν τον έλεγχο των συναλλαγμάτων τους, και ότι δεν υπάρχει «σύστημα αποζημίωσης στην ομοσπονδιακή δομή, όπως στις ΗΠΑ».

«Στην Ευρώπη, όποιος εκλεγεί, ανεξαρτήτως πού είναι στο πολιτικό φάσμα, οι πολιτικές θα είναι οι ίδιες, καθώς δεν καθορίζονται από τις πολιτικές των χωρών τους» είπε ο Τσόμσκι, επικαλούμενος τη Wall Street Journal, προσθέτοντας πως οι πολιτικές αυτές ανάγονται σε «γραφειοκράτες που δεν έχουν εκλεγεί» και έτσι δεν υπάρχει τρόπος μια χώρα της ΕΕ να ενεργήσει προς το συμφέρον της.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, η ατζέντα ομάδων/ οργανώσεων όπως το DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη αποτελεί «πιο εποικοδομητική προσέγγιση».

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline