Αρχική / Κόσμος / Οι κυνηγοί των «χρυσοφόρων» μανιταριών

Οι κυνηγοί των «χρυσοφόρων» μανιταριών

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Οι κυνηγοί των

Στο Θιβέτ οι νομάδες βρίσκονται σε ένα συνεχές «κυνήγι» ιδιαίτερων μανιταριών, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, με την τιμή τους να βρίσκεται στα ύψη!

Πρόκειται το Κόρντισεπς (Cordyceps), που φύεται στο οροπέδιο του Θιβέτ και η τιμή του είναι 50.000 δολάρια η λίβρα (περίπου μισό κιλό), κάνοντας τους νομάδες να εγκαταλείπουν κάθε άλλη απασχόληση και να μαζεύουν όσο περισσότερα μανιτάρια μπορούν, παρά τις προειδοποιήσεις οικολόγων ότι καταστρέφουν, με αυτόν τον τρόπο, την πανίδα.

Το Cordyceps, επίσης γνωστό ως μανιτάρι κάμπια, είναι ένας παρασιτικός οργανισμός που ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο, και σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, στο οροπέδιο του Θιβέτ. Αν και ιστορικά δεν είναι μέρος του πολιτισμού του Θιβέτ, το Cordyceps είναι εξαιρετικό συστατικό παραδοσιακών ασιατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, που υποτίθεται ότι θεραπεύουν ασθένειες, όπως το άσθμα, η ανικανότητα, ακόμα και ο καρκίνος…

Η ζήτηση του στην Κίνα, και όχι μόνο, έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα οικονομία και οι Θιβετιανοί, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στη γεωργία και κτηνοτροφία, στρέφονται στη συγκομιδή των μανιταριών εξασφαλίζοντας εισόδημα που θα είχαν σε ένα χρόνια από τις άλλες δουλειές τους. Μάλιστα, τα Cordyceps αποτελούν περίπου το 40% της τοπικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η υπερβολική συγκομιδή των Cordyceps οδηγεί στην υποβάθμιση των ορεινών χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τα βουβάλια και τα βοοειδή που βόσκουν.

Οι κυνηγοί των

Οι κυνηγοί των

Οι κυνηγοί των

Οι κυνηγοί των

Οι κυνηγοί των

Οι κυνηγοί των

Οι κυνηγοί των

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline