Αρχική / Ανεξήγητα / Μυστήρια / Παρασκευή και 13 : Φοβίες και Προκαταλήψεις

Παρασκευή και 13 : Φοβίες και Προκαταλήψεις

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Παρασκευή και 13 : Φοβίες και Προκαταλήψεις

Αρκετοί είναι αυτοί που γελούν με τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν την Παρασκευή και 13, όμως ακόμη περισσότεροι (ειδικότερα στο εξωτερικό) είναι εκείνοι που παραλύουν από φόβο και αποφεύγουν καθημερινές δραστηριότητες ή ταξίδια εξαιτίας της προκατάληψης που ακολουθεί αυτή την γρουσούζικη ημέρα.

Αρκετοί είναι αυτοί που γελούν με τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν την Παρασκευή και 13, όμως ακόμη περισσότεροι (ειδικότερα στο εξωτερικό) είναι εκείνοι που παραλύουν από φόβο και αποφεύγουν καθημερινές δραστηριότητες ή ταξίδια εξαιτίας της προκατάληψης που ακολουθεί αυτή την γρουσούζικη ημέρα.

Παρασκευή και 13 : Προέλευση και Ιστορία

Παρασκευή και 13 : Φοβίες και ΠροκαταλήψειςΗ Φοβία αυτή που στα αγγλικά ονομάζεται friggatriskaidekaphobia δεν είναι ασυνήθιστη. Η Λέξη περιέχει μέσα της την ονομασία Frigga, που ήταν η Σκανδιναβή θεά από την οποία πήρε το όνομά της η Παρασκευή, και ονομάζεται επίσης paraskevidekatriaphobia, που προφανώς προέρχεται από τις δικές μας λέξεις Παρασκευή, δεκατρία και Φοβία.

Η προέλευση της φοβίας που περιβάλλει την Παρασκευή και 14 δεν είναι ξεκάθαρη, αφού φαίνεται πως δεν υπάρχει γραπτή απόδειξη για την δεισυδαιμονία περί της ημέρας αυτής πριν τον 19ο αιώνα. όμως φαίνεται πως οι προκαταλήψεις που περιβάλλουν τον αριθμό 13 χρονολογούνται τουλάχιστον στο 1700 Π.Χ. Στον Αρχαίο Βαβυλωνιακό κώδικα του Hammurabi που χρονολογείται γύρω στο 1772 Π.Χ, ο αριθμός 13 είναι καταραμένος στις λίστες των Νόμων.

Υπάρχει επίσης ένας αρχαίος μύθος που έλεγε πως αν 13 άνθρωποι φάνε μαζί, ένας από αυτούς θα πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Ο μύθος αυτός προέρχεται από το Μυστικό δείπνο, κατά το οποίο ο Ιησούς γευμάτισε με τους 12 Απόστολους πριν τον θάνατό του, αλλά και ένα Σκανδιναβικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο 11 κοντινοί φίλοι του θεού Όντιν γευματίζουν μαζί ώσπου να τους καταστρέψει το δείπνο το 13ο άτομο, ο Loci, ο θεός του Κακού κατά την Σκανδιναβική Μυθολογία. Για την ακρίβεια ο αριθμός 13 θεωρείται καταραμένος στον κόσμο για χιλιάδες χρόνια, ενώ το 12 θεωρείται αριθμός ολοκλήρωσης, ένας μαγικός αριθμός της φύσης. Τα παραδείγματα χρήσης του 12 είναι πολλά, αφού υπάρχουν 12 μήνες του χρόνου, 12 ώρες στο ρολόι, 12 θεοί του Ολύμπου, 12 Απόστολοι κ.ο.κ

Το 1881 δημιουργήθηκε ένας οργανισμός με όνομα “The Thirteen Club” έτσι ώστε να προσπαθήσει να βελτιώσει την φήμη του αριθμού 13.Παρασκευή και 13 : Φοβίες και Προκαταλήψεις Όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 13 μελών του οργανισμού, ο αριθμός εξακολουθεί να συσχετίζεται με την ατυχία και τα αρνητικά γεγονότα ακόμα και σήμερα.

Η Παρασκευή θεωρείται επίσης μία γρουσούζικη ημέρα. Υπάρχει μία Θρησκόληπτη θεωρία που υποθέτει πως η παρασκευή θεωρείται γρουσόυζικη επειδή ο Ιησούς σταυρώθηκε παρασκευή σύμφωνα με τις χριστιανικές γραφές και παραδόσεις. Μία άλλη θεωρία αναφέρει πως η προκατάληψη που συνοδεύει την Παρασκευή και 13 προέρχεται από το “The Canterbury Tales” που δημοσιεύτηκε τον 14ο Αιώνα, και στο οποίο η παρασκευή θεωρείται γρουσούζικη και ημέρα ασθένειας.

Εξάλλου σε διάφορες εκδόσεις του 17ου Αιώνα η Παρασκευή και 13 χαρακτηρίστηκε ως γρουσούζικη μέρα για ταξίδια, νέα ξεκινήματα ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή του ατόμου.

Ανεξάρτητα από το αν εσύ πιστεύεις στην προκατάληψη των δεινών που συμβαίνουν κάθε Παρασκευή και 13, αποφεύγοντας να περάσεις κάτω από σκάλες, ή φτύνοντας τον κόρφο σου βλέποντας μαύρη γάτα, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που φοβούνται την ημέρα αυτή, και ο φόβος αυτός είναι ίσως ριζωμένος βαθύτερα και πηγάζει μέσα από πολιτισμικές φοβίες πολλών αιώνων.

Για όλους όσους φοβούνται τις προκαταλήψεις, η Παρασκευή και 13 κρύβει μέσα της την ατυχία και την γρουσουζιά ολόκληρου του κόσμου…

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο θεσμός των μυστηρίων στην Αρχαιότητα

Ο θεσμός των μυστηρίων στην Αρχαιότητα

Inline
Inline