Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Ρωσία: Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS (Βίντεο)

Ρωσία: Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS (Βίντεο)

Νικήτας Κατσόπουλος

Νικήτας Κατσόπουλος

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του μεταφυσικού Νικήτας Κατσόπουλος γεννήθηκε στην Περίκλεια Πέλλας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του. Το μεταφυσικό και το ανεξήγητο.
Νικήτας Κατσόπουλος

Ρωσία: Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS (Βίντεο)

Νέες πληροφορίες έρχονται στην δημοσιότητα σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και ISIS.

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι η τουρκική κυβέρνηση επανειλημμένα αρνήθηκε ότι συμμετείχε στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το Daesh (ISIS), αποδεικνύεται ότι ήταν όλα ψέματα, καθώς και μέχρι πρόσφατα η Τουρκία εξακολουθούσε να αγοράζει πετρέλαιο από τζιχαντιστές μαχητές, σύμφωνα με τους ντόπιους που ζουν κοντά σε μια από τις συριακές περιοχές πετρελαίου, όπως αναφέρει το RT.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που έδειχναν φορτηγά που μετέφεραν λαθραία πετρέλαιο από περιοχές ελεγχόμενες από το Daesh προς την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της συριακής πόλης του Shaddadi κοντά στις πετρελαιοπηγές Jabisah στην επαρχία Hasakah καταγγέλλουν την Τουρκία. Είπαν ότι μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν το Daesh εξακολουθούσε να ελέγχει την περιοχή με τα κοιτάσματα, οι τζιχαντιστές συνέχιζαν να στέλνουν πετρέλαιο στην Ράκκα και στη συνέχεια το μετέφεραν στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας το σημείο ελέγχου Tell Abyad στα τουρκικό-συριακά σύνορα.

Η περιοχή με τα κοιτάσματα πετρελαίου Jabisah ήταν υπό τον έλεγχο του Daesh για ένα-δύο χρόνια, μέχρι την απελευθέρωσή της από την κουρδική πολιτοφυλακή και τα μέλη των συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) το Φεβρουάριο.

«Όταν ήρθαμε, [το Daesh] ήταν εδώ. Κατέστρεψαν τα πάντα, έκλεψαν το πετρέλαιο και τη βενζίνη, είπε στο RT ο μαχητής Matin Karzero του συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF).
Σύμφωνα με τους ντόπιους, το Daesh χρησιμοποιούσε τα βυτιοφόρα που απέκτησαν μετά την κατάληψη της Μοσούλης για τη μεταφορά του πετρελαίου.

«Όλα τα βυτιοφόρα ήταν από το Ιράκ. Ήταν γεμάτα με συριακό πετρέλαιο, το οποίο μεταφερόταν πρώτα στη Ράκκα και στη συνέχεια πήγαινε στην Τουρκία,» Amir Αλ Χατζ, είπε στο RT ένας κάτοικος της επαρχίας Hasakah.

Κάτοικοι της περιοχής πρόσθεσαν επίσης ότι οι τρομοκράτες έκαναν και λαθρεμπόριο αρχαίων αντικειμένων από την Συρία χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή. Πολλά από τα εκθέματα, κάποια αξίας χιλιάδων δολαρίων διοχετεύτηκαν στις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία είναι η κύρια προαγωγός του παράνομου πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένειά του για άμεση συμμετοχή στην επιχείρηση λαθρεμπορίου πετρελαίου του Daesh.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι αμφιλεγόμενες φωτογραφίες του ρωσικού διαστημοπλοίου Phobos 2

Inline
Inline