Αρχική / Επιστήμη / Ιατρική / Ένα θέμα ταμπού – Σπορ και φυλετικές διαφορές

Ένα θέμα ταμπού – Σπορ και φυλετικές διαφορές

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Ένα θέμα ταμπού - Σπορ και φυλετικές διαφορές

Η πιο πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ulster για τις ανθρώπινες διαφορές έρχεται ως μια ευχάριστη έκπληξη για όσους έχουν διαμαρτυρηθεί για την προηγούμενη κάπως στενόμυαλη εστίασή τους στο IQ.

Το “Race and Sport” (Φυλή και Αθλητισμός) των Edward Dutton και Richard Lynn, δεν είναι το πρώτο βιβλίο που καταπιάνεται με ένα θέμα «ταμπού», που είναι οι έμφυτες φυλετικές διαφορές στην αθλητική ικανότητα, αλλά είναι το πιο ενδελεχές και συστηματικό μέχρι στιγμής.

Ο πάγος έσπασε για πρώτη φορά με το βιβλίο του Jon Entine “Taboo: Why Black Athletes Dominate Sports and Why We’re Afraid to Talk About It” του 2000, (Γιατί οι Μαύροι Αθλητές Κυριαρχούν στα Σπορ και Γιατί Φοβόμαστε Να Μιλήσουμε Γι’ Αυτό). Πολλοί εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν αυτό το έργο πριν καν δει το φως της ημέρας. Ορισμένοι εκδότες ήταν σαφείς σχετικά με το φόβο τους ότι η συζήτηση της έμφυτης Μαύρης υπεροχής στον αθλητισμό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε γενετικές εξηγήσεις για τη χαμηλή Μαύρη νοημοσύνη. Μια πιο σοβαρή αντίρρηση για τη διατριβή του κ Entine είναι ότι υπάρχουν πολλά αθλήματα που οι Μαύροι δεν κυριαρχούν και δεν είναι όλα αυτά χειμερινά σπορ (όπου μια περιβαλλοντική εξήγηση θα μπορούσε να είναι πειστική).

Ένα θέμα ταμπού - Σπορ και φυλετικές διαφορές

Οι Dutton και Lynn βλέπουν ότι υπάρχει λόγος για την συγκρατημένη αισιοδοξία στη σχετική έλλειψη σάλου γύρω από την πιο πρόσφατη δημοσίευση του David Epstein “The Sports Gene: What Makes the Perfect Athlete” (Το Γονίδιο των Σπορ : Τι κάνει τον Τέλειο Αθλητή), του 2013. Ο Epstein αποδέχεται ότι η αθλητική ικανότητα έχει εν μέρει γενετική προέλευση, αν και δεν επικεντρώνεται σε αυτό το θέμα.

Υπάρχει επίσης σημαντικός όγκος βιβλιογραφίας που προτείνει διάφορες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αιτίες για τις φυλετικές διαφορές στα αθλητικά επιτεύγματα: διακρίσεις, πρότυπα, απειλή στερεότυπου, και ούτω καθεξής. Οι Dutton και Lynn αφιερώνουν ένα κεφάλαιο σε έντεκα τέτοιες θεωρίες, το οποίο εξηγεί εν συντομία γιατί η κάθε μία από αυτές τις θεωρίες δεν είναι πειστική.

Η παρούσα εργασία διακρίνει τέσσερις βασικές φυλετικές ομάδες – Ευρωπαίους, βορειοανατολικούς Ασιάτες, Δυτικούς Αφρικανούς και Ανατολικούς Αφρικανούς – και περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας που σχετίζονται με την αθλητική απόδοση. Οι περισσότεροι άλλοι πληθυσμοί αντιμετωπίζονται ως αποκλίσεις αυτών των κύριων ομάδων.

Σχετικά φυσικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν τον τύπο του σώματος, το ύψος, την ικανότητα των πνευμόνων, το μυϊκό σύστημα, το μήκος των άκρων, τον χρόνο αντίδρασης και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τρεις θεμελιώδεις τύποι σώματος, ή σωματότυποι, διακρίνονται: (1) ενδομορφικοί, ή χοντροί και στιβαροί, (2) εκτομορφικοί ή λεπτοί και (3) μεσομορφικοί ή μυώδεις. Τα άτομα είναι συνήθως μίγματα αυτών των τριών τύπων σε ποικίλη αναλογία.

Σε γενικές γραμμές, οι Δυτικο-Αφρικανοί είναι μεσομορφικοί, με πιο αδύνατα σώματα, με τους περισσότερους μύες να περιέχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό ινών ταχείας συστολής, και στενούς γοφούς. Η σχετικά μικρή χωρητικότητα των πνευμόνων, δεν τους βοηθά να επιτύχουν σε αγώνες αντοχής, αλλά κυριαρχούν σε αθλήματα που απαιτούν σύντομες εκρήξεις ενέργειας ή ταχύτητας. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο πλάσμα τους κάνει καλούς στα επιθετικά αθλήματα επαφής.

Ένα θέμα ταμπού - Σπορ και φυλετικές διαφορές

Οι Ανατολικό-Αφρικανοί, ή ειδικότερα εκείνοι των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, είναι παρόμοιοι από πολλές απόψεις με τους Δυτικο-Αφρικανούς, αλλά είναι πιο εκτομορφικοί, με μεγαλύτερη χωρητικότητα πνευμόνων, πιο αποτελεσματικοί στην επεξεργασία του οξυγόνου και πιο αργοί στην σύσπαση του μυϊκού ιστού.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν καλούς στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Από τη δεκαετία του 1960, μια και μόνο ομάδα Ανατολικο-Αφρικανών, η Kalenjin της Κένυας, έχει κυριαρχήσει σε διεθνείς αγώνες μεγάλων αποστάσεων, παρά την τάση να είναι συγκρατημένοι στον τομέα της προπόνησης. Η πατρίδα τους βρίσκεται 8.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ένα θέμα ταμπού - Σπορ και φυλετικές διαφορές

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται μεταξύ Δυτικών και Ανατολικών Αφρικανών όσον αφορά την ικανότητα των πνευμόνων και την κατανομή της ταχείας συστολής και βραδείας συστολής των μυϊκών ινών. Βρίσκονται μεταξύ Αφρικανών και βορειοανατολικών Ασιατών σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Έχουν ανώτερη δύναμη στο επάνω μερος του σώματος και μια τάση προς ενδομορφισμό. Τα αθλήματα σε μεγάλο γήπεδο, όπως η σφαιροβολία και σφυροβολία κυριαρχείται από τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα Βόρειο-Ευρωπαίοι.

Ένα θέμα ταμπού - Σπορ και φυλετικές διαφορές

Οι βορειοανατολικό-Ασιάτες είναι ακόμη πιο ενδομορφικοί από τους Ευρωπαίους, με ένα πιο παχύ στρώμα υποδόριου λίπους και λιγότερο μυϊκό ιστό. Τα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία, και οπτικοχωρικές δεξιότητες. Το άθλημα στο οποίο είναι περισσότερο γνωστοί για την υπεροχή τους είναι το πινγκ-πονγκ, αλλά το μπάντμιντον είναι ακόμα καλύτερα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες δυνάμεις τους.

Οι Dutton και Lynn εξετάζουν επίσης τις αθλητικές επιδόσεις των γυναικών. Δεδομένου ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι σε όλα τα είδη των αθλητικών αγώνων από τις γυναίκες, οι γυναίκες που επιτυγχάνουν τα υψηλότερα επίπεδα τείνουν να είναι λιγότερο θηλυκές από το μέσο όρο. Επίσης σημαντικές είναι οι φυλετικές διαφορές στον διμορφισμό φύλου: οι γυναίκες της Αφρικής και άλλες από τροπικές περιοχές είναι λιγότερο διακριτές από τους άνδρες τους από ό, τι είναι οι γυναίκες που είναι πιο κοντά στην Αρκτική.

Οι Dutton και Lynn εξετάζουν τα στοιχεία που αφορούν τους καλύτερους άντρες αθλητές και τις καλύτερες γυναίκες αθλήτριες σε πάνω από πενήντα αθλήματα και τα συγκρίνουν με προβλέψεις που βασίζονται στα φυσικά χαρακτηριστικά της κάθε μία από αυτές φυλετικές ομάδες. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, αν και δεν παρέχουν καμία απόδειξη ότι οι προβλέψεις έγιναν ανεξάρτητα από τα δεδομένα με τα οποία έχουν δοκιμαστεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα κυρίως σε σχέση με ad hoc εξηγήσεις εξαιρετικών περιπτώσεων. Στις κύριες γραμμές, οι προβλέψεις που θα προέκυπταν από φυλετικές διαφορές είναι αρκετά σαφείς.

Αποτέλεσμα εικόνας για anish giri
Το σκάκι μερικές φορές θεωρείται «σπορ του μυαλού» και η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοημοσύνης. Αυτό εξηγεί τη μαζική υπερεκπροσώπηση των Ασκενάζι Εβραίων μεταξύ των γκρανμέτρ. Η νοημοσύνη μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι Λευκοί εξακολουθούν να κυριαρχούν στις νευραλγικές θέσεις στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και σε θέσεις προπονητών στο μπάσκετ, αθλήματα στα οποία, αλλιώς κυριαρχούν οι Μαύροι αθλητές.
Ένα θέμα ταμπού - Σπορ και φυλετικές διαφορές

Ορισμένα αθλήματα φαίνεται ακόμη να ευνοούν υποομάδες ή αναμίξεις μίας από τις τέσσερις θεμελιώδεις φυλετικές ομάδες. Οι μιγάδες της Νότιας Αφρικής και οι Νότιο-Ασιάτες εκπροσωπούνται καλά στους επιτυχημένους παίκτες του κρίκετ, και αυτό μπορεί να οφείλεται στις ανάμικτες διαπλάσεις τους, όπου ούτε ο εκτομορφικός, ούτε ο ενδομορφικός, ούτε ο μεσομορφικός τύπος κυριαρχεί. Ίσως αυτό ισχύει επίσης σε συνδυασμό αθλημάτων, όπως το δέκαθλο και το πένταθλο; Οι συγγραφείς δεν παρέχουν στοιχεία για τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Άτομα από τα Νησιά του Ειρηνικού υπερεκπροσωπούνται μαζικά σε υψηλού επιπέδου αγώνες ράγκμπι, λόγω της δύναμης του επάνω μέρους το σώματός τους και του χαμηλού κέντρου βάρους, γεγονός που τους καθιστά δύσκολους να αντιμετωπιστούν. Άτομα που βρίσκονται κοντά τα όρη του Καυκάσου εκπροσωπούνται καλά μεταξύ των Ολυμπιακών παλαιστών, κάτι που πιθανώς οφείλεται εν μέρει στο ότι αντιπροσωπεύουν αποκλίσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών.Οι συγγραφείς δεν παραμελούν περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

 
Αυτά εξηγούν φαινόμενα όπως η συνεχιζόμενη επιτυχία των Ιαπώνων στο τζούντο και των Κορεατών στο τάε κβον ντο, και αθλήματα πιο φυσικά προσαρμοσμένα στις δυνάμεις άλλων φυλών. Η συντριπτική δημοτικότητα της πάλης στην περιοχή του Καυκάσου μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο στην επιτυχία των παλαιστών από την περιοχή αυτή. Δεν χρειάζεται δε να ειπωθεί κάτι σχετικά με την κυριαρχία των σκανδιναβικών χωρών στα χειμερινά σπορ, και για το λόγο αυτό, οι συγγραφείς δεν δίνουν έμφαση σε τέτοιες διοργανώσεις. Η επιτυχία των Μαύρων στο καναδικό επαγγελματικό χόκεϊ επί πάγου αποδεικνύει ότι τέτοιοι εν λόγω περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να ξεπεραστούν υπό τις σωστές συνθήκες.

Η επιτυχία σε υψηλού επιπέδου διεθνείς αθλητικούς διαγωνισμούς δεν είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την ευρεία πορεία του πολιτισμού, αλλά έχει σημαντικό ενδιαφέρον για ένα ευρύ κοινό που ποτέ του δεν θα δει μελέτες για το IQ. Μια εκλαΐκευση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης θα μπορούσε να βοηθήσει στο σπάσιμο του «εμπάργκο» στις συζητήσεις για τις ανθρώπινες γενετικές διαφορές.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Φαινόμενο Φλυν: Πώς η οικογένεια επηρεάζει την ευφυία

Inline
Inline