Αρχική / Αρχαία Ελλάδα / Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Ένα ταξίδι στον κόσμο ξεκινά ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος υπολογιστής στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Σειραδάκη, «εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με την πολυπλοκότητα, την ακρίβεια και την υψηλή τεχνολογία του».

Η γνώση που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από την έρευνα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, καθώς και τα αντίγραφα του Μηχανισμού, που κατασκεύασαν οι επιστήμονες, συγκεντρώθηκαν σε μία έκδοση, ένα ψηφιακό βιβλίο, που θα προσφερθεί σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, μουσεία, αρχαιολογικές σχολές και μεγάλες βιβλιοθήκες στον κόσμο, στην Unesco και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

«Πρόκειται για τόσο σημαντικό επίτευγμα, που μας υποχρεώνει να ξαναγράψουμε την ιστορία της εξέλιξης της τεχνολογίας παγκοσμίως. Μέχρι τώρα έχω δώσει πάνω από 200 ομιλίες – το 25% αυτών στο εξωτερικό – για τον Μηχανισμό.

Η εξάπλωση της είδησης, ότι υπήρχε στην αρχαιότητα ένας αναλογικός υπολογιστής, άλλαξε τη ζωή μου, όμορφα μεν, αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω και άλλα πράγματα που ίσως θα ήθελα», παραδέχθηκε ο Ιωάννης Σειραδάκης κατά την παρουσίαση της ψηφιακής έκδοσης, γνωστοποιώντας ότι πολύ πρόσφατα δέχθηκε πρόταση από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» (όπου έγινε και η πρώτη ανακοίνωση για την ύπαρξη του Μηχανισμού το 2006), να γράψει ένα άρθρο επισκόπησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων. 

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Το 600 σελίδων ψηφιακό βιβλίο, όπως διευκρίνισε ο κ.Σειραδάκης, συγκεντρώνει όλα τα άρθρα που έχουν γραφεί από επιστημονικές ομάδες για τον Μηχανισμό (αστρονόμους, φυσικούς, αρχαιολόγους, μηχανολόγους μηχανικούς, πληροφορικούς) και βρίσκονται αυτή τη στιγμή διάσπραρτα.

Στην ύλη συμπεριλαμβάνονται και ντοκιμαντέρ, όπως και χάρτες της εποχής του τότε γνωστού κόσμου και παλαιοχάρτες του ουρανού της ελληνιστικής περιόδου, επάνω στους οποίους εμφανίζεται η λειτουργία του αρχαίου αναλογικού υπολογιστή.

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Παράλληλα, με τη διεθνή προώθηση της ψηφιακής έκδοσης ξεκινά και ένα πρόγραμμα διεθνών εκθέσεων σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο. «Ευελπιστούμε, εφόσον έχουμε την κατάλληλη χρηματοδότηση ή χορηγίες, η έκθεση να κοσμήσει διάφορα σημαντικά ινστιτούτα και οργανισμούς, ξεκινώντας από την Ευρωβουλή και φθάνοντας μέχρι το Καπιτώλιο, έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει για τη γνώση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες», ανέφερε ο κ.Σειραδάκης.

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

«Έχουμε σκοπό να προβάλουμε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων σε όλον τον κόσμο, θέλουμε να στείλουμε τα μοντέλα του που κατασκευάσαμε σε όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου και είναι πρόθεσή μας να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν», ανέφερε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος – Βασίλειος Κατσάμπαλος, ενώ ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, ανέφερε πως «πρόκειται για μηχανισμό ορόσημο, για κάθε τι που έχει να κάνει με την αστροφυσική». 

Το ψηφιακό βιβλίο αποτελεί έκδοση του ΑΠΘ, με συντονιστή της έκδοσης την Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών του Ιδρύματος. Θα παρουσιαστεί στο κοινό, σε εκδήλωση την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αιθ. Μ.Αναγνωστάκης).

«Η έρευνα γύρω από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων δίνει την εικόνα της προόδου εκείνα τα χρόνια. Πρόκειται για θαυμαστά έργα, τα οποία πρέπει να προβληθούν και δήμος έχει υποχρέωση να υποστηρίξει την προβολή», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο Μύθος της Αλκιόνης και οι Αλκυονίδες μέρες

Inline
Inline