Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Την έκρηξη αστεριού κατέγραψε για πρώτη φορά η NASA

Την έκρηξη αστεριού κατέγραψε για πρώτη φορά η NASA

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Την έκρηξη αστεριού κατέγραψε για πρώτη φορά η NASA

Διήρκεσε μόλις είκοσι λεπτά και έλαβε χώρα 1.2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, όμως η διαστημική υπηρεσία κατάφερε να αποτυπώσει την έκρηξη ενός ουράνιου σώματος. Το λαμπερό κύμα που εξέπεμψε έγινε αντιληπτό από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε 50 τρισεκατομμύρια αστέρια που φωτογραφήθηκαν από το Kepler, σε διάστημα τριών ετών, καθώς έψαχναν για υπερκαινοφανείς αστέρες ή αλλιώς σουπερνόβα. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων, παράγοντας εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα αποτελούμενα από πλάσμα.

Την έκρηξη αστεριού κατέγραψε για πρώτη φορά η NASA

«Όλα τα βαριά στοιχεία στο σύμπαν προέρχονται από εκρήξεις σουπερνόβα. Για παράδειγμα, το ασήμι, το νικέλιο ο χαλκός στη Γη, όπως και η ύλη μας προήλθε από τις εκρήξεις γιγάντιων αστέρων», δηλώνει ο Στηβ Χόγουελ (Steve Howell) επιστήμονας που ηγείται την αποστολή του τηλεσκοπίου Kepler. Και συμπληρώνει ότι «η ζωή υπάρχει χάρις τους γιγάντιους αστέρες».

Ενώ η εξερεύνηση του Kepler επισήμως έληγε επισήμως το 2013, η NASA έχει σκοπό να στείλει στο διάστημα το διαστημόπλοιο Κ2, το οποίο φιλοδοξείτε να «αιχμαλωτίσει», και άλλες εικόνες από σουπερνόβα και άλλα γιγάντια γαλαξιακά συμβάντα.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline