Αρχική / Ανεξήγητα / Μυστήρια / Τι κρύβει το μυστήριο με την τεράστια πέτρινη σφαίρα;

Τι κρύβει το μυστήριο με την τεράστια πέτρινη σφαίρα;

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου
Τι κρύβει το μυστήριο με την τεράστια πέτρινη σφαίρα;
Μια τεράστια πέτρινη σφαίρα, ολοστρόγγυλη και καλοσμιλευμένη σαν από ανθρώπινο χέρι, που ανακάλυψε ένας αρχαιολόγος στη Βοσνία, έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Θυμάστε την πρώτη ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς όπου ξαφνικά μέσα σε έναν πανάρχαιο ναό, αρχίζει να τον κυνηγά μια τεράστια πέτρινη σφαίρα για να τον λιώσει; Κάτι παρόμοιο ανακάλυψε θαμμένο στο έδαφος, ένας αρχαιολόγος από τη Βοσνία, ο Σαμ Οσμανάγκιτς.

Τι κρύβει το μυστήριο με την τεράστια πέτρινη σφαίρα;

Ο αρχαιολόγος πριν λίγες εβδομάδες βρισκόταν βαθιά χωμένος στο δάσος Πουντουνάβλιγιε, όταν είδε κάτι που του κίνησε το ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε καφετιά πεσμένα φύλλα είδε κάτι να εξέχει. Κοίταξε καλύτερα και διαπίστωσε πως πρόκειται για το μέρος που εξέχει, από μια θαμμένη σφαίρα!

Επέστρεψε στον χώρο με συνεργείο και έσκαψε γύρω γύρω. Ύστερα από λίγες ημέρες αποκάλυψε μια τεράστια πέτρινη σφαίρα. Για την ακρίβεια την μεγαλύτερη πέτρινη μπάλα που έχει βρεθεί στον κόσμο. Και για να είμαστε ακόμη περισσότερο ακριβείς η σφαίρα αυτή δεν έχει βγει ολόκληρη στην επιφάνεια παρά μόνο ένα μεγάλο μέρος της.

Τι κρύβει το μυστήριο με την τεράστια πέτρινη σφαίρα;

Η ακτίνα της ξεπερνά το 1,5 με 1,8 μέτρα. Στο εσωτερικό της αλλά και η βάση του πετρώματος από το οποίο αποτελείται έχει τεράστια περιεκτικότητα σε σίδηρο και οι υπολογισμοί του αρχαιολόγου λένε πως το βάρος της όταν βγει ολόκληρη στην επιφάνεια θα φτάνει τους 30 τόνους.

Ο Οσμανάγιτς εκφράζει τη θεωρία πως πρόκειται για απομεινάρια ενός πανάρχαιου και εξελιγμένου πολιτισμού που για κάποιο λόγο εξαφανίσθηκε και όπως λέει ο ίδιος: «Θα αποδείξει πως στη Νότια Ευρώπη κατοικούσε ένας υψηλής στάθμης αρχαίος πολιτισμός. Η πέτρα αυτή είναι τόσο τέλεια που έχει γίνει μόνο με τη βοήθεια μηχανημάτων που αγνοούμε. Είναι απομεινάρι από το μακρινό παρελθόν.»

Τι κρύβει το μυστήριο με την τεράστια πέτρινη σφαίρα;

Οι ισχυρισμοί του πάντως δεν πείθουν όλους τους επιστήμονες. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Μάντι Έντουαρντς, εικάζει ότι ο συγκεκριμένος βράχος θα μπορούσε να σχηματιστεί από μια καθίζηση χιλιάδων ετών μέσα στη γη, από φυσικό μεταλλικό τσιμέντο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αρχαιολόγων Άντονι Χάρντινγκ προσδιορίζει επίσης πως μπορεί να δημιουργήθηκε κατά την εποχή του χαλκού, ή λίγο αργότερα, κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, ή ακόμη και κατά τον Μεσαίωνα, από ανθρώπινα χέρια. Μένει μόνο να βγει ολόκληρη η σφαίρα από το έδαφος για να μπορέσουν οι επιστήμονες να εργασθούν επάνω της και να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.  

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι μυστικές είσοδοι προς την υπόγεια Αθήνα

Inline
Inline