Αρχική / Ανεξήγητα / Μυστήρια / Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική [Βίντεο]

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική [Βίντεο]

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων στην Αρκτική [Βίντεο]

Ημέρα της Κρίσεως είναι το θησαυροφυλάκιο σπόρων που χτισμένο σε μια πλαγιά της Αρκτικής για τη διαφύλαξη του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα.
Έχει περισσότερα από 860.000 δείγματα, από όλα σχεδόν τα έθνη. Ακόμη και αν οι εξουσίες αποτύχουν, ο θόλος θα μείνει κατεψυγμένος και σφραγισμένος για τουλάχιστον 200 χρόνια.

Βρίσκεται βαθιά χωμένο μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής και νομίζει κανείς ότι βλέπει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η σημασία του όμως για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι τεράστια. Εκεί, όπως μεταδίδει το aljazeera.com, φυλάσσονται σπόροι τροφίμων για την περίπτωση που επέλθει μία παγκόσμια καταστροφή και η ανθρωπότητα χρειαστεί να εφοδιαστεί με τρόφιμα.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους σπόρους σιταριού, κριθαριού και χόρτων έχουν ζητηθεί από ερευνητές στη Μέση Ανατολή προκειμένου να αντικαταστήσει τους σπόρους σε μία γενετική Τράπεζα στην πόλη του Χαλεπίου, η οποία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Το «καταφύγιο», εάν το αποκαλέσουμε έτσι, δημιουργήθηκε το 2008 στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και σχεδιάστηκε προκειμένου να προστατεύσει σπόρους από διάφορες καλλιέργειες, όπως φασόλια, ρύζι και σιτάρι. Το καταφύγιο, διαθέτει συνολική έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να αποθηκεύσει 4,5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη σπόρων.

Είναι καλυμμένο από πάγους και η θερμοκρασία του είναι -18 βαθμούς Κελσίου σε μόνιμη βάση.

Δείτε το βίντεο:

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι μυστικές είσοδοι προς την υπόγεια Αθήνα

Inline
Inline