Αρχική / Κόσμος / Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας

Μια πλάκα στην Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, είναι ο δείκτης που αξιώνει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το έθιμο του στολισμού δέντρου κατά τη διάρκεια της γιορτής Yuletide χρονολογείται πριν από αιώνες, τουλάχιστον τον 15ο ή 16ο αιώνα. Είναι αυτό όμως το πρώτο; Είναι το δέντρο από το οποίο ξεκίνησαν όλα; Ίσως και να είναι μύθος…

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας
Το 2008

 

Ένας πιθανός υποψήφιος για το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η μεσαιωνική πόλη της Ρίγας, η πρωτεύουσα της Λετονίας. Το Κέντρο της Ρίγας αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων και η Πλατεία του Δημαρχείου. Στη νότια πλευρά της πλατείας βρίσκεται το House of the Brotherhood of the Blackheads. Εδώ είναι που παίρνει σάρκα και οστά η ιστορία του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας
Το 2010, την χρονιά που τοποθετήθηκε η πλάκα

 

Κοντά στην βορειοδυτική γωνία του περίτεχνου κτιρίου, ενσωματωμένη στο λιθόστρωτο, υπάρχει μια θολωτή πλάκα-δείκτης στην οποία αναγράφεται, σε οκτώ γλώσσες, ότι αυτό ήταν το σημείο του πρώτου δημόσιου χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας
Το βέλος δείχνει το ακριβές σημείο της πλάκας

 

Η Brotherhood of the Blackheads (Bruderschaft der Schwarzhäupter στα γερμανικά, Melngalvju brālības στη λετονική) ήταν μια συντεχνία επαγγελματιών εμπόρων που δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα και παρέμεινε ενεργή στη Λετονία και την Εσθονία μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Τα μέλη της Αδελφότητας ήταν γνωστά για τις εορταστικές εκδηλώσεις τους, που πραγματοποιούσαν 2 φορές το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Λέγεται ότι η Αδελφότητα είχε στήσει ένα έλατο στην πλατεία, το στόλισε με χάρτινα λουλούδια, τραγούδησε και χόρεψε γύρω του γιορτάζοντας την περίοδο και μετά του έβαλαν φωτιά.

Η Αδελφότητα έχει καταγράψει αυτόν τον εορτασμό κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά συνέβησαν για πρώτη φορά το 1510. Αυτό ακριβώς θα μπορούσε να είναι το πρώτο τεκμηριωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλλά και στο Ταλίν της Εσθονίας, κάπου 150 μίλια πιο βόρεια, υπάρχει η ίδια αξίωση για τα ίδια Χριστούγεννα. Αν σκεφτεί κανείς τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων, δεν είναι παράξενο να έστησαν τα δέντρα τους και να τα έβαλαν φωτιά ταυτόχρονα.

Το πρώτο δημόσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ιστορίας

 

Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, εξακολουθεί να στήνεται στην πλατεία του Δημαρχείου της Ρίγας, μπροστά από το κτίριο της Αδελφότητας, στο ίδιο ακριβώς σημείο, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline