Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Είναι τελικά το ύψος του ελληνικού χρέους το ψέμα του αιώνα;

Είναι τελικά το ύψος του ελληνικού χρέους το ψέμα του αιώνα;

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Είναι τελικά το ύψος του ελληνικού χρέους το ψέμα του αιώνα;

Σύμφωνα με τον Καζαριάν ο υπολογισμός του χρέους θα πρέπει να γίνει όχι με βάση την ονομαστική του αξία, δηλαδή 312 δις. ευρώ το 2015, αλλά με βάση την χρονική αξία των ωριμάνσεων των υποχρεώσεων αποπληρωμών της Ελλάδας.

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση πως σύμφωνα με τον επικεφαλής της Japonika Partners (private equity), Πωλ Καζαριάν, το ελληνικό χρέος είναι το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα. Τι είπε στα αλήθεια όμως ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, τι εννοούσε και το κυριότερο, τι αντίκρυσμα έχουν τα λεγόμενά του;

 Με βάση αυτή τη λογική, το χρέος ανέρχεται όχι στο 177% αλλά στο 71% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, σε βάθος χρόνου, η αξία του ελληνικού χρέους αλλοιώνεται σημαντικά. Ο Καζαριάν, προσθέτει στην εξίσωση και την αξία της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθώς και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Καζαριάν, όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν, είναι πως η απεικόνιση του χρέους στην ευρωζώνη αλλά και σε άλλες διεθνείς οικονομίες δεν ακολουθεί τα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων αλλά άλλους συχνά αντικρουόμενους νομικούς κυρίως κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. (Πρότυπα IPSAS)

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καζαριάν κάνει λόγο για λάθος υπολογισμό του ελληνικού χρέους. Ήδη από το 2013, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και κάτοχος ελληνικών ομολόγων αξίας 4 δις ευρώ, υποστήριζε πως το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 18% του ΑΕΠ και όχι στο 175% (2013). Ο υπολογισμός του χρέους για κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ υπάγεται στους κανόνες που έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη του Μάαστιχτ.

Είναι προφανές πως ως κάτοχος μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, ο Καζαριάν, θα ήθελε να αλλάξουν οι κανόνες υπολογισμού του. Με βάση τα τωρινά δεδομένα από το worlddebtclocks.com, το χρέος ανέρχεται στο 178,50% του ΑΕΠ. Δεν είναι λίγες οι φωνές, μεταξύ αυτών και του ΔΝΤ, που μιλάνε για μη βιώσιμο χρέος και ανάγκη κουρέματος. Προφανώς ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, θα έχανε αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη περίπτωση. Επομένως, τίθεται θέμα μεροληψίας.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται οι ημερομηνίες έναρξης αποπληρωμής του χρέους, ανάλογα τη προέλευση. (Πηγή: Financial Times)

 

Στον επόμενο πίνακα φαίνονται τα ποσά και οι ημερομηνίες »ωρίμανσης» του χρέους (Πηγή: Financial Times).

 Είναι τελικά το ύψος του ελληνικού χρέους το ψέμα του αιώνα;

Τι πρέπει να κρατήσουμε από τα ανωτέρω

Η άποψη του Κου Καζαριάν, δεν έχει καμία εφαρμογή ή αξία, δεδομένου πως ο υπολογισμός του χρέους είναι ανελαστικός και διέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Όντας ο ίδιος εκτεθειμένος σε κάποια δις ελληνικού χρέους, το τελευταίο που θα ήθελε, θα ήταν ένα κούρεμά του.

Ακόμη όμως και αν ο τρόπος μέτρησης άλλαζε, πάλι η Ελλάδα θα έπρεπε να εξοφλήσει στο ακέραιο αυτά που χρωστά, έως το 2060. Τυχόν υποτίμηση λόγο πληθωρισμού (σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια) στο απώτερο μέλλον, αν και πιθανή, δε μπορεί να είναι σίγουρη, δεδομένης της εν γένει ρευστής οικονομικής κατάστασης. 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας; Οι απαντήσεις λαών της Ευρώπης σε έναν χάρτη

Inline
Inline