Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / 7 αστρονομικά φαινόμενα που θα απολαύσουμε το 2017

7 αστρονομικά φαινόμενα που θα απολαύσουμε το 2017

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

7 αστρονομικά φαινόμενα που θα απολαύσουμε το 2017

Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να λειτουργήσει ως ημερολόγιο αστρονομικών φαινομένων για το καινούριο έτος. Καλή χρονιά..!! Χαρούμενο το 2017.
 
Ήδη από το Δεκέμβρη (2016) έχουμε παρατηρήσει  το φωτεινό αστέρι δίπλα στη Σελήνη. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «Σόου της Αφροδίτης», μαγεύοντας τους εραστές της αστρονομίας. Το «Σόου» αυτό θα συνεχιστεί όλο τον Ιανουάριο, καθώς και το Φλεβάρη του 2017, με την Αφροδίτη να είναι όλο και πιο λαμπρή.
 
Ο Φλεβάρης θα έχει και άλλο ιδιαίτερο φαινόμενο, αφού θα έχουμε την παρέλαση ενός κομήτη. Ο 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, θα περάσει κοντά στην ατμόσφαιρα της Γης και αναμένεται να αχνοφαίνεται. Στις 11 Φεβρουαρίου θα είναι στην πιο κοντινή του απόσταση.
 
Τον Απρίλη η Σελήνη θα έχει καινούριο σύντροφο, καθώς στις 10 του μηνός, ο πλανήτης Δίας θα ανατείλει μαζί της, μετά τη δύση του Ηλίου. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και αναμένεται ιδιαίτερα φωτεινός.
 
Ξεκινώντας το καλοκαίρι, με τη χρήση μικρών τηλεσκοπίων θα είναι δυνατή η παρατήση του «Άρχοντα των Δακτυλίων», του πλανήτη Κρόνου. Από τον Ιούνιο καθώς και όλο το καλοκαίρι όπως και το φθινόπωρο οι δακτύλιοι του πλανήτη θα φαίνονται πολύ ανοικτοί, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, μπορούμε να πούμε ότι μέσα του θα χωρούσαν 764 πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Ο Αύγουστος είναι ο γεμάτος μήνας της χρονιάς. Εκτός του κλασσικού φαινομένου των Περσείδων που φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό του σύμπαντος θα έχουμε και 2 φαινόμενα σκότους.

Στις 7 Αυγούστου η Ευρώπη θα μπορεί να παρατηρήσει τη μερική έκλειψη της Σελήνης.

Το αποκορύφωμα των αστρονομικών φαινομένων του μήνα, αλλά και ολόκληρης της χρονιάς είναι «Η Μεγάλη Αμερικάνικη Έκλειψη». Από τον ιδιαίτερο χαρακτηρισμό αντιλαμβάνεστε ότι οι τυχεροί που θα απολαύσουν την ιδιαίτερη αυτή παράσταση, ολική έκλειψη του Ήλιου, είναι οι Αμερικανοί. Τέτοια έκλειψη έχει να συμβεί στην περιοχή 40 χρόνια. Η μέρα θα γίνει νύχτα σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, καθώς στην Ευρώπη (κυρίως τη δυτική) θα γίνει αντιληπτή ως μερική έκλειψη.

 
7 αστρονομικά φαινόμενα που θα απολαύσουμε το 2017
Θέσεις και σχήμα της σκιάς που θα παραχθεί από τη Σελήνη κατά την έκλειψη, σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ένα βίντεο που δημιούργησε η NASA και παρουσιάζει την πορεία του φαινομένου σε όλο το μήκος της ηπείρου. Ουσιαστικά είναι ένας χάρτης που παρουσιάζει τη θέση της σκιάς που παράγεται από τη Σελήνη, για όσο βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.

 

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline