Αρχική / Πολιτισμός / Ιστορία / ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας – Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας – Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας - Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Καλλιτεχνική αναπαράσταση της Βαβυλώνας

 

Το αρχαίο βασίλειο της Βαβυλώνας άνθησε υπό την ηγεσία του Χαμουραμπί (1792-1750 π.Χ.). Ωστόσο, έφθασε στο απόγειό του περίπου χίλια χρόνια αργότερα, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα (625-605 π.Χ.), ο οποίος φημίζεται για τα κατασκευαστικά έργα του.

 

Εκείνη την περίοδο η Βαβυλώνα φαίνεται ότι γνώρισε μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα: αναστηλώθηκε το μεγάλο ζιγκουράτ (αυτό που είναι γνωστό ως ο Πύργος της Βαβέλ) καθώς και όλοι οι ναοί της πόλης, κατασκευάστηκαν δρόμοι, ενώ ένα τεράστιο σύμπλεγμα αμυντικών τειχών περιέβαλλε την αρχαία πρωτεύουσα. Τα τείχη αυτά, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, είχαν ύψος 97 μέτρα, πάχος 24 μέτρα και εκτείνονταν για 90 χιλιόμετρα, αναφέρονται από ορισμένους αρχαίους συγγραφείς ως ένα από τα Επτά Θαύματα, στη θέση των Κρεμαστών Κήπων.

 

Στο κέντρο της Βαβυλώνας, ο Ναβουχοδονόσορ κατασκεύασε ένα εντυπωσιακό παλάτι, το οποίο είχε έκταση 54 στρεμμάτων. Δίπλα σε αυτό, προς τον ποταμό Ευφράτη, κατασκεύασε τους περίφημους Κρεμαστούς Κήπους. Το έργο αυτό όπως αναφέρουν ορισμένοι αρχαίοι συγγραφείς ήταν αφιερωμένο στη γυναίκα του, την κόρη του βασιλιά της Μηδίας, για να της θυμίζει την πατρίδα της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι κήποι είχαν κατασκευαστεί από τη Σεμίραμις, βασίλισσα των Ασσύριων, κατά τη διάρκεια της 5χρονης βασιλείας της (γύρω στο 810 π.Χ.).

 

Ο Στράβωνας αναφέρει στα Γεωγραφικά του ότι οι κήποι αποτελούνταν από κτιστά επίπεδα, το ένα επάνω από το άλλο, τα οποία στηρίζονταν σε τετράγωνες κολόνες. Η ανάβαση έως το τελευταίο επίπεδο γινόταν μέσω κλιμάκων, στο πλάι των οποίων υπήρχαν κοχλίες που ανέβαζαν νερό από τον Ευφράτη ώστε να ποτιστούν τα δέντρα. Ο Διόδωρος Σικελιώτης κάνει μια εκτενέστερη περιγραφή των κήπων στη Βιβλιοθήκη Ιστορική (βιβλ. 2, κεφ 10) και επίσης προσδιορίζει το μέγεθος τους. Είχαν μήκος και πλάτος 121 μέτρα, ενώ το συνολικό ύψος των επιπέδων τους έφθανε τα 24 μέτρα (άλλοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το ύψος ήταν όσο και αυτό των Τειχών της Βαβυλώνας που περιγράφει ο Ηρόδοτος, δηλαδή 97 μέτρα).

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας - Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

 

Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι το μέγεθος τους που εντυπωσίασε τους αρχαίους περιηγητές, ώστε να τους χαρακτηρίσουν ένα από τα Επτά Θεάματα. Σε μια περιοχή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπου ακόμη και οι καλλιέργειες γύρω από την πόλη εξαρτιόταν από ένα πολύπλοκο σύστημα καναλιών, η άρδευση των κήπων σε τόσο μεγάλο ύψος, θα πρέπει να αποτελούσε κατασκευαστικό άθλο.

 

Δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο επιτυγχάνονταν κάτι τέτοιο, αλλά τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν η Βαβυλώνα περάσει στη λήθη, χρησιμοποιούσαν για το πότισμά τους την εφεύρεση του Αρχιμήδη συστοιχίες από ατέρμονες κοχλίες, οι οποίοι αντλούσαν νερό από τον Ευφράτη.

 

Το, θέαμα λοιπόν, που θα αντίκριζαν οι κάτοικοι της Βαβυλώνας και οι επισκέπτες της θα πρέπει να ήταν εκπληκτικό. Το νερό από το τελευταίο επίπεδο θα κατέβαινε στα χαμηλότερα επίπεδα σχηματίζοντας πιθανόν εντυπωσιακούς καταρράκτες και άλλες υδάτινες διαμορφώσεις, καθώς ταυτόχρονα θα πότιζε πανύψηλα δέντρα και λουλούδια με έντονους χρωματισμούς. Μια νότα παραδείσου σε μια εξαιρετικά θερμή περιοχή.

 

Οι Κρεμαστοί Κήποι ήταν το πιο ευαίσθητο από τα αρχαία θαύματα (μπορείτε να διαβάσετε για τα υπολοιπα 7 θαύματα στο αφιέρωμα του lostatlantis.gr), και μάλλον φαίνεται δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι διατηρήθηκαν για περισσότερους από έξι αιώνες μετά την κατασκευή τους. Πιθανολογείται μάλιστα ότι οι κήποι που περιέγραψαν τόσο ο Στράβωνος όσο και ο Διόδωρος, κατά τον 1ο αιώνα π.Χ., δεν ήταν αυτοί που είχε κατασκευάσει ο Ναβουχοδονόσορ. Ίσως να είχαν καταστραφεί κατά την περίοδο που οι Πέρσες εισέβαλαν στη Βαβυλώνα, το 479 π.Χ., και να ξαναφτιάχτηκαν αργότερα. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το ότι λίγες δεκαετίες μετά την εισβολή, όταν ο Ηρόδοτος επισκέφθηκε την περιοχή και περιέγραψε τις θαυμαστές κατασκευές της Βαβυλώνας, δεν έκανε καμία αναφορά στους Κρεμαστούς Κήπους. Αν υπήρχαν, όμως, σίγουρα δεν θα είχε παραλείψει να τους περιγράψει.

 

Το θέαμα που θα αντίκριζαν οι κάτοικοι της Βαβυλώνας και οι επισκέπτες της θα πρέπει να ήταν εκπληκτικό

 

Τα ερείπια της Βαβυλώνας ανακαλύφθηκαν από Δυτικούς περιηγητές κατά το 17ο αιώνα. Οι συστηματικές ανασκαφές όμως στην περιοχή άρχισαν το 1899, από τον αρχαιολόγο Ρόμπερτ Κόλντεβεϊ. Όπως ήταν φυσικό, η προσοχή του Κόλντεβεϊ στράφηκε στην περιοχή όπου βρισκόταν το φημισμένο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα. Τελικά, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη νότια πλευρά του παλατιού ανακάλυψε ένα οικοδόμημα που αποτελούνταν από δεκατέσσερις αίθουσες με πέτρινες θολωτές οροφές. Αυτό, όπως και αρκετά από τα χαρακτηριστικά του οικοδομήματος, ταίριαζαν κάπως με τις περιγραφές του Διόδωρου και ο Κόλντεβεϊ υπέθεσε ότι είχε ανακαλύψει τα θεμέλια των κήπων. Η άποψή του ενισχύθηκε από την ύπαρξη τριών μεγάλων και παράξενων οπών που ανακάλυψε στο πάτωμα μιας από τις αίθουσες. Σύμφωνα με την άποψή του επρόκειτο για τα σημεία όπου βρίσκονταν οι αντλίες για την άρδευση των κήπων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας - Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Μικρογραφία των κρεμαστών κήπως της Βαβυλώνας

 

Το 1988, ο Ντόναλντ Γουάισμαν από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υποστήριξε ότι οι Κρεμαστοί Κήποι θα έπρεπε να αναζητηθούν σε άλλη τοποθεσία. Σύμφωνα με την άποψή του, στην αντίθετη πλευρά του παλατιού, απέναντι από τον Ευφράτη, υπήρχε επαρκής χώρος για τους κήπους, τις απαιτούμενες υποστηρικτικές κατασκευές και επιπλέον εκεί ήταν ευκολότερη η άντληση νερού από το ποτάμι. Στο χώρο που υπέδειξε, βρέθηκαν πραγματικά δύο σειρές από ογκώδη τείχη, με πάχος 25 μέτρα το καθένα. Τόσο η θεωρία του Κόλντεβεϊ όσο και αυτή του Γουάισμαν παρουσιάζουν κενά, και εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση στους αρχαιολογικούς κύκλους.

www.lostatlantis.gr

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Πως δημιουργήθηκε ο 'ήλιος της Βεργίνας'

Πως δημιουργήθηκε ο ‘ήλιος της Βεργίνας’

Inline
Inline