Αρχική / Πολιτισμός / Ιστορία / ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας – Οι πυραμίδες της Μέμφιδας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας – Οι πυραμίδες της Μέμφιδας

tour_img-169389-90

Αν και οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν στον πληθυντικό υπονοώντας τις τρεις Πυραμίδες της Γκίζας, εντούτοις αναφέρονται ουσιαστικά στη Μεγάλη Πυραμίδα, το αρχαιότερο από τα Επτά Θεάματα, και το μοναδικό που υπάρχει στις μέρες μας, σε πολύ κατάσταση μάλιστα.

Το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας φθάνει σήμερα τα 138 μέτρα (το αρχικό υπολογίζεται σε 147, επειδή λείπει η κορυφή της) και το μήκος κάθε πλευράς της, οι οποίες είναι προσανατολισμένες με εξαιρετική ακρίβεια προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, φθάνει τα 230 μέτρα. Ο όγκος της είναι 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, το βάρος της φθάνει τους 6 εκατομμύρια τόνους και υπολογίζεται ότι απαιτήθηκαν συνολικά 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι με μέσο βάρος 2,5 τόνους (ορισμένοι έφθαναν και τους 15), πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Ασουάν, περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιότερα από την Γκίζα.

Great Pyramid of Giza (Khufu’s pyramid), Pyramid of Khafre, Pyramid of Menkaure (right to left). Giza, Cairo, Egypt, North Africa.
Το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας φθάνει σήμερα τα 138 μέτρα (το αρχικό υπολογίζεται σε 147, επειδή λείπει η κορυφή της)

 

Οι δυο θάλαμοι στο εσωτερικό της, του Βασιλιά και της Βασίλισσας ( ένας τρίτος βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια της Πυραμίδας) μαζί με τους τρεις διαδρόμους και ορισμένους «αεραγωγούς» όπως ονομάζονται οι οπές που ξεκινούν από τους δυο θαλάμους και φθάνουν έως το εξωτερικό της πυραμίδας ή σταματούν’ πριν από αυτό καταλαμβάνουν ελάχιστο από τον όγκο της Πυραμίδας, καθιστώντας την ουσιαστικά μια συμπαγή μάζα γρανιτένιων ογκόλιθων.

Η μοναδική αρχαία μαρτυρία που συνδέει το Φαραώ Χέοπα (Χουφού, 2549 έως 2526 π.Χ.) με τη Μεγάλη Πυραμίδα προέρχεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος τον 5ο π.Χ. αιώνα επισκέφθηκε την Αίγυπτο και κατέγραψε την ιστορία που του αφηγήθηκαν γι’ αυτήν οι Αιγύπτιοι ιερείς. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, η Πυραμίδα κατασκευάστηκε με διαταγή του Χέοπα, από 100.000 εργάτες, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

Khufu
Η μοναδική αρχαία μαρτυρία που συνδέει το Φαραώ Χέοπα (Χουφού, 2549 έως 2526 π.Χ.) με τη Μεγάλη Πυραμίδα προέρχεται από τον Ηρόδοτο

 

Από πλευράς αρχαιολογικών ευρημάτων, υπάρχουν μόνο οι επιγραφές στο ταφικό συγκρότημα δίπλα από την Πυραμίδα που αναφέρουν ότι αυτό κατασκευάστηκε κατά την εποχή της βασιλείας του Χέοπα. Αυτές οι ελάχιστες ενδείξεις, σε συνδυασμό με μια στήλη του 1500 π.Χ. (πιθανόν αντίγραφο αρχαιότερης) που βρέθηκε κοντά στην Γκίζα και αναφέρει για επισκευές του Χέοπα στην’ Πυραμίδα, υποδηλώνουν ότι δεν ήταν αυτός ο κατασκευαστής της. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τάφος του Χέοπα ή κάποιου άλλου Αιγυπτίου ηγεμόνα.

Οι μελέτες της Μεγάλης Πυραμίδας αποκάλυψαν στους ειδικούς ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών ενσωματωμένων σε αυτήν.

Το 820 μ.Χ., γοητευμένος από τις ιστορίες για μυθικούς θησαυρούς που κρύβονταν’ στη Μεγάλη Πυραμίδα, ο χαλίφης Αμπντουλάχ Αλ Μανούμ αποφάσισε να την εξερευνήσει. Μέχρι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία ορατή είσοδος προς το εσωτερικό της, και ο χαλίφης συγκέντρωσε μια ομάδα εργατών ώστε να διανοίξουν κάποια είσοδο σε μια από τις πλευρές της. Μετά από κοπιαστική εργασία αρκετών εβδομάδων, οι εργάτες κατάφεραν να ανοίξουν μια οπή μήκους περίπου 10 μέτρων χωρίς ωστόσο να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της πυραμίδας. Πιστεύοντας ότι μάταια προσπαθούσαν, αποφάσισαν να σταματήσουν. Τότε ήταν που άκουσαν έναν υπόκωφο κρότο. Σκάβοντας μερικά μέτρα προς την κατεύθυνση που άκουσαν τον κρότο, συνάντησαν την οροφή του Καθοδικού Διαδρόμου. Στο πάτωμα του διαδρόμου υπήρχε ένας ογκόλιθος, προφανώς αυτός που δημιούργησε τον κρότο. Παρά τις προσπάθειές τους, οι εργάτες του χαλίφη δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν ούτε ίχνος των μυθικών θησαυρών.

Μέρος των εσωτερικών θαλάμων της πυραμίδας
Μέρος των εσωτερικών θαλάμων της πυραμίδας

 

Οι μετρήσεις και οι μελέτες της Μεγάλης Πυραμίδας που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες, αποκάλυψαν στους ειδικούς ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών ενσωματωμένων σε αυτήν, από διάφορους επιστημονικούς τομείς, γεγονός που δείχνει ότι οι κατασκευαστές της γνώριζαν μαθηματικά, γεωμετρία, γεωγραφία, γεωλογία και αστρονομία. Για παράδειγμα, οι μετρήσεις των βάσεων της υποδηλώνουν ότι οι κατασκευαστές της γνώριζαν και χρησιμοποίησαν τη χρυσή τομή (1,618) και τον π (η σχέση της διαμέτρου προς την περιφέρεια του κύκλου, 3,14…).

masterplan2
Η απίστευτη γεωμετρική συμμετρία της Μεγάλης Πυραμίδας

 

Όσον αφορά στο σημείο που βρίσκεται, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο γεωγραφικός μεσημβρινός όσο και ο γεωγραφικός παράλληλος που περνούν από αυτό (30 μοίρες βόρεια, 31 μοίρες ανατολικά) διασχίζουν τα μεγαλύτερα τμήματα ξηράς από οποιουσδήποτε άλλους και μάλιστα χωρίζουν την ξηρά σε σχεδόν τέσσερα ίσα μέρη. Με άλλα λόγια βρίσκεται στο κέντρο της ξηράς ολόκληρης της Γης. Οι πληροφορίες αυτές και πολλές άλλες για τις οποίες έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν οδηγήσει ορισμένους ερευνητές στην υπόθεση ότι η Μεγάλη Πυραμίδα αποτελεί ένα αρχείο επιστημονικών γνώσεων κάποιου πανάρχαιου πολιτισμού όπως αυτού της Ατλαντίδας ή της Μου.

Αν και η άποψη του «αρχείου» δείχνει λογική — χωρίς βέβαια να γίνεται αποδεκτή από την αρχαιολογική κοιλότητα — εντούτοις φαίνεται παράλογο να έφτιαξε την Πυραμίδα κάποιος πολιτισμός για να αφήσει μια επιστημονική παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους, εφόσον για να διαβάσει κάποιος αυτό το «αρχείο» θα πρέπει να έχει ήδη αυτές τις πληροφορίες. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι κάτι άλλο επιδίωκαν οι κατασκευαστές της χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία στην Πυραμίδα. Ίσως αποτελούσε χώρο μύησης στα μυστικά της Γης και του Ουρανού.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Πως δημιουργήθηκε ο 'ήλιος της Βεργίνας'

Πως δημιουργήθηκε ο ‘ήλιος της Βεργίνας’

Inline
Inline