Αρχική / Εθνικά / Ορθοδοξία / «Αλλεργία» με τον χριστιανισμό έχει η σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον»

«Αλλεργία» με τον χριστιανισμό έχει η σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον»

«Αλλεργία» με τον χριστιανισμό έχει η σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον»

 

Ο ιστορικός σύμβουλος της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής,“Downton Abbey” / «Ο πύργος του Ντάουντον», αποκάλυψε ότι ο Χριστιανισμός σκόπιμα «καθαρίζεται» από ένα μεγάλο μέρος της σειράς.

Ο σύμβουλος, Alastair Bruce, είπε στην ‘Daily Telegraph’ ότι τα στελέχη της σειράς ήταν ιδιαίτερα πρόθυμα να «αφήσουν την θρησκεία έξω από αυτή.»

«Όλοι πανικοβάλλονται όταν γίνεται προσπάθεια να γίνει κάτι θρησκευτικό στα σήριαλ», εξήγησε.

Δεδομένου ότι η σειρά περιγράφει τη ζωή των Άγγλων αριστοκρατών στις αρχές του 20ου αιώνα, για τους χαρακτήρες της σειράς, στην πραγματικότητα, η θρησκεία θα έπαιζε σίγουρα ένα μεγάλο ρόλο και θα είχε το μερίδιό της σε όλες πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Ωστόσο, τα χριστιανικά στοιχεία είναι εμφανώς απόντα από τις περισσότερες σκηνές.

Προφανώς, οι υπεύθυνοι της παραγωγής της σειράς φοβήθηκαν πάρα πολύ, μήπως η εμφάνιση της θρησκευτικής πρακτικής είχε ως αποτέλεσμα να αποξενωθεί ένα ολοένα και πιο σύγχρονο άθρησκο τηλεοπτικό κοινό.

Έτσι οι σκηνές άλλαξαν με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή της εμφάνισης της χριστιανικής πίστης, ακόμη και αν ήταν απλά χαρακτήρες που προσεύχονταν πριν από τα γεύματα.

Το αποτέλεσμα;

«Στην ουσία σπάνια θα δεις στην σειρά ένα τραπέζι στο οποίο δεν θα έχουν ήδη καθίσει», είπε ο Bruce. «Ποτέ δεν βλέπουμε την αρχή ενός γεύματος ή ενός δείπνου, επειδή δεν θα επέτρεπαν να πει κάποιος προσευχή και εγώ ποτέ δεν θα τους επέτρεπα να καθίσουν χωρίς να πουν μια προσευχή.»

«Αλλεργία» με τον χριστιανισμό έχει η σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον»

Ακόμη και μια προσευχή στα λατινικά έκριναν ακατάλληλη, σύμφωνα με τον Bruce, τον οποίον επίσης απέτρεψαν να τοποθετήσει τις χαρτοπετσέτες με μια φορά που έμοιαζε με μίτρα (καθολικού) επισκόπου.

Η έλλειψη θρησκευτικών αναφορών στο Downton αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην Αμερική, όπου η σειρά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και προβάλλεται από το κανάλι PBS. Το κορυφαίο αμερικανικό ευαγγελικό περιοδικό, ‘Christianity Today’, σημείωσε: «Ο Θεός είναι μια περιφερειακή παρουσία στην καλύτερη περίπτωση».

Η ανησυχία να μην γίνει καμία αναφορά στον χριστιανισμό επεκτάθηκε ακόμη και στο όνομα της ίδιας της σειράς. Ο Peter Fincham, διευθυντής του καναλιού ITV, αποκάλυψε στις αρχές του έτους ότι το κανάλι είχε εξετάσει τη μετονομασία της σειράς, επειδή υπήρχε η… λέξη «Abbey» στον τίτλο! [Η λέξη “abbey” σημαίνει αβαείο (ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι)].

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Inline
Inline