Αρχική / Κόσμος / Από που προήλθε το «Έπιασε τον Πάπα απο…τους όρχεις»?

Από που προήλθε το «Έπιασε τον Πάπα απο…τους όρχεις»?

Από που προήλθε το

Την φράση νομίζει ότι έχει πιάσει τον πάπα από…τους όρχεις την έχετε ακούσει; Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι δεν έχει βγει καθόλου τυχαία! Μάλιστα, είναι και πάρα πολύ επίκαιρη!

Το έθιμο ξεκίνησε από τον μεσαιωνικό θρύλο, την πάπισσας Ιωάννα, η οποία έγινε γνωστή από το μυθιστόρημα τού Εμμανουήλ Ροΐδη Πάπισσα Ιωάννα – Η Μεσαιωνική μελέτη.

Η Πάπισσα Ιωάννα είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους πάντες πώς είναι άντρας και έτσι αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Έφτασε υποτίθεται μέχρι το αξίωμα του πάπα, την εποχή που ιστορικά, ως πάπας διατέλεσε ο Βενέδικτος Γ (855 – 858 μ.Χ.)΄.

Από τότε, προς αποφυγήν του ίδιου παθήματος ο καμεράριος, το «δεξί» χέρι του πάπα, αναλαμβάνει να διαπιστώσει ότι ο πάπας είναι άντρας, κάνοντας την χειρονομία να του πιάσει τους όρχεις του λίγη ώρα αφότου εκλεγεί και καθίσει στον παπικό θρόνο. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία ο θρόνος έχει από κάτω μια τρύπα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν προχωρούν σε αυτή την πράξη μέχρι και σήμερα.

Από που προήλθε το

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα χρησιμοποιείται υποτιμητικά η έκφραση για τους ανθρώπους, που καταφέρνουν να απολαμβάνουν προνόμια ή έχουν βγάλει αρκετά χρήματα, αλλά με δόλιο ή υποτιμητικό τρόπο.

Η φράση προήλθε από την αντίστοιχη λατινική φράση την οποία φυσικά δανείστηκαν και οι Άγγλοι
«sone due, et bene pendente», there are two, and hanging well, or 
«testiculos habet, et bene pendente», he has balls, and they’re hanging well.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Ένα σχόλιο

Inline
Inline