Αρχική / Πολιτισμός / Ιστορία / Big Ivan: Η καταστρεπτικότερη πυρηνική βόμβα όλων των εποχών [Βίντεο]

Big Ivan: Η καταστρεπτικότερη πυρηνική βόμβα όλων των εποχών [Βίντεο]

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Big Ivan: Η καταστρεπτικότερη πυρηνική βόμβα όλων των εποχών [Βίντεο]

Ο Μεγάλος Ιβάν ή αλλιώς γνωστή ως η Βόμβα του Τσάρου ήταν το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Είχε ισχύ 57 μεγατόνων δηλαδή 58.000.000 τόνων ΤΝΤ. Συγκριτικά ήταν 1.400 φορές δυνατότερη από βόμβα που ερίξαν οι Αμερικανοί και ισοπέδωσε το Ναγκασάκι ή 10 φορές δυνατότερη από όλες τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ.

 

Τον Ιούλιο του 1961 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Κρουτσόφ φιλοδοξούσε να δείξει σε όλο το κόσμο την ισχύ της χώρας του κατασκευάζοντας και πυροδοτώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο όλων των εποχών. Η μεγαλύτερη βόμβα των Σοβιετικών εκείνη την εποχή ήταν η RDS-37 ισχύς 3 μεγατόνων. Οι Αμερικανοί διαθέταν τη βόμβα Caste Bravo ισχύος 15 μεγατόνων. Ο Κρουτσόφ όμως δε μπορούσε να το ανεχτεί αυτό. Ήθελε κάτι κατά πολύ ισχυρότερο.

 

Το Σοβιετικό πρότζεκτ απέδωσε ύστερα από μόλις 15 εβδομάδες μια βόμβα 3 σταδίων με μήκος 7,5 μέτρα, βάρος 27 τόνους και με την επίσημη ονομασία ΑΝ602 ή αλλιώς Μεγάλος Ιβαν. Το μόνο αεροσκάφος ικανό να τη μεταφέρει ήταν το TU-95. Πράγματι στις 30 Οκτωβρίου 1961 η βόμβα αφέθηκε από ύψος 11 χιλιομέτρων στη βόρεια Σιβηρία και συγκεκριμένα στη Navaya Zemlya. Το αεροσκάφος είχε μόλις 188 δευτερόλεπτα να διαφύγει του ωστικού κύματος. 

Εξερράγη σε ύψος 4 χιλιομέτρων. Από την έκρηξη σημειώθηκε δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια στη Σκανδιναβία, 900 χλμ. μακριά. Το »μανιτάρι» έφτασε στη στρατόσφαιρα σε ύψος 70 χιλιομέτρων.

 

Ο Μεγάλος Ιβάν ήταν και πιθανότατα θα παραμείνει η μεγαλύτερη τεχνητή έκρηξη στη Γη. Το 1963, οι χώρες που διέθεταν πυρηνικά υπέγραψαν τη συνθήκη που απαγόρευε τις πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, αλλά και πέραν αυτής. Η πρακτικότητα ως της βόμβας ως τακτικό πυρηνικό όπλο είναι μάλλον αμφίβολη λόγω του όγκου της και της τεράστιας καταστρεπτικής της δύναμης.

Ωστόσο για εκείνη την εποχή, αποτέλεσε μέσο επίδειξης ισχύος από τη Σοβιετική Ένωση προς τη δύση.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο Χριστιανικός Μεσαίωνας

Inline
Inline