Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Διαστημικό σκουπίδι επιστρέφει στη Γη μετά από χρόνια περιπλάνησης

Διαστημικό σκουπίδι επιστρέφει στη Γη μετά από χρόνια περιπλάνησης

Διαστημικό σκουπίδι επιστρέφει στη Γη μετά από χρόνια περιπλάνησης

Ένα «διαστημικό σκουπίδι», απομεινάρι πιθανώς κάποιου πυραύλου με προορισμό τη Σελήνη την εποχή του αγώνα ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για την κατάκτηση του διαστήματος, θα μπει την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα της Γης και θα διαλυθεί πάνω από τη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) που ελπίζει ότι θα μπορέσει να μελετήσει το φαινόμενο.

Η είσοδός του στην ατμόσφαιρα εκτιμάται ότι θα γίνει στις 08.18 (ώρα Ελλάδας), δηλαδή στις 11.48 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο αστρονόμος Ζερεμί Βομπαγιόν. Το αντικείμενο φέρει το όνομα WT1190F και έχει διάμετρο «μερικά μέτρα». Η ESA υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής είναι «πολύ μικρός».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι παρατηρώντας την επιστροφή του θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα -φυσικά ή κατασκευασμένα από τον άνθρωπο- αντιδρούν όταν έρχονται σε επαφή με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το μεγαλύτερο μέρος του WT1190F θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ότι απομείνει, θα πέσει στον ωκεανό, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τα νότια παράλια της Σρι Λάνκα. «Το μέγεθός του δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, όμως το θέαμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό γιατί για μερικά δευτερόλεπτα το αντικείμενο θα εμφανίζεται πολύ λαμπερό στον ουρανό», υπογράμμισε η ESA.

Ο Βομπαγιόν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους βρίσκονται στην ξηρά, αφού τα υπολείμματα θα πέσουν στη θάλασσα, αλλά προειδοποίησε τους αλιείς να αποφύγουν την περιοχή γύρω στο μεσημέρι γιατί τότε θα παρατηρηθεί μια «βροχή από μικρά σκουπίδια».

Το WT1190F εντοπίστηκε το 2013 και αρχικά οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι ήταν ένας αστεροειδής, μέχρι που αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα διαστημικό σκουπίδι. Καθώς πολλαπλασιάζονταν οι διαστημικές αποστολές, τα προηγούμενα χρόνια, άφηναν πίσω τους τέτοιου είδους «σκουπίδια». Όμως το συγκεκριμένο διαφέρει από τα υπόλοιπα: «Έρχεται από πολύ μακριά και η τροχιά του είναι χαοτική. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον τρίτο όροφο κάποιου σεληνιακού διαστημοπλοίου, όμως δεν ξέρουμε ποιας χώρας», είπε ο Βομπαγιόν. «Η τροχιά του είναι μαθηματικά αδύνατον να προβλεφθεί. Για αυτό και εξεπλάγησαν οι αστρονόμοι», εξήγησε.

Το Αστεροσκοπείο του Παρισιού θα στείλει δύο επιστήμονες στη Σρι Λάνκα για να τραβήξουν φωτογραφίες από την επιστροφή του WT1190F στη Γη. Ειδικοί της ESA θα παρακολουθούν το φαινόμενο από ένα αεροπλάνο, κάτι που θα τους διασφαλίσει ότι θα έχουν καλή ορατότητα όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα σκοπεύει εξάλλου να στείλει ένα πλοίο στην περιοχή για να περισυλλέξει τα συντρίμμια.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline