Αρχική / Πολιτισμός / Ιστορία / Ένας μεσαιωνικός οδηγός για να προβλέψει κανείς τα όσα θα συμβούν τη νέα χρονιά

Ένας μεσαιωνικός οδηγός για να προβλέψει κανείς τα όσα θα συμβούν τη νέα χρονιά

Ένας μεσαιωνικός οδηγός για να προβλέψει κανείς τα όσα θα συμβούν τη νέα χρονιά
Σελίδα ημερολογίου με τον Ιανουάριο
Είναι Πρωτοχρονιά και θες να ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι το νέο έτος; Ούτε άστρα, ούτε καζαμίες, ούτε τίποτα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό τον οδηγό που γράφτηκε τον 14ο αιώνα από έναν Ιταλό έμπορο, ο οποίος στηρίζεται στο τι μέρα πέφτει η Πρωτοχρονιά.

Οι προβλέψεις του καλύπτουν τις καιρικές συνθήκες, τα ποια είδη καλλιεργειών θα ευδοκιμήσουν, τι ασθένειες μπορεί να συμβούν, ακόμα και πολιτικές ειδήσεις.

Το κείμενο είναι από το «Zibaldone da Canal», που δημοσιεύτηκε το «Merchant Culture in Fourteenth-Century Venice» το 1994.

Εν συντομία, αναφέρει ότι αν η Πρωτοχρονιά πέφτει Κυριακή, ο χειμώνας θα είναι ζεστός, η άνοιξη θα έχει υγρασία, ενώ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα έχουν πολλούς αέρηδες. Θα υπάρχει αφθονία σε πρόβατα και μέλι, ενώ το κρασί θα είναι λίγο και τα φασόλια ελάχιστα. Πολλοί νέοι άνθρωποι θα πεθάνουν και θα υπάρξουν πολλές κλοπές.

Αν η Πρωτοχρονιά είναι Δευτέρα, ο χειμώνας θα είναι συνηθισμένος, η άνοιξη και το καλοκαίρι εύκρατα, θα υπάρξει μια μεγάλη πλημμύρα, μεγάλη ασθένεια, το μέλι, το κρασί και τα σιτηρά θα είναι λίγα. Θα κάνει πολύ κρύο και παγετό και θα υπάρξει μεγάλη θνησιμότητα από σίδηρο και πολλοί θα πεθάνουν από πονόλαιμο.

Αν είναι Τρίτη, ο χειμώνας θα είναι μακρύς, η άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν υγρασία, θα υπάρξουν πολλές βροχές και πολύ χιόνι. Το φθινόπωρο θα είναι στεγνό, τα σιτηρά θα είναι λίγα, τα γουρούνια, τα πρόβατα και οι γυναίκες θα πεθαίνουν. Πολλά πλοία θα χαθούν, το μέλι θα είναι άφθονο, το λινάρι σε έλλειψη και θα συμβεί μια μεγάλη μάστιγα.

Αν είναι Τετάρτη, τα σιτηρά θα είναι λίγα ενώ το κρασί και το μέλι σε αφθονία. Ο χειμώνας θα είναι ζεστός, η άνοιξη θα έχει υγρασία και φθινόπωρο θα είναι εύκρατο. Θα υπάρξει αφθονία σε λάδι. Θα υπάρξει δυσεντερία και μεγάλη θνησιμότητα. Σε διάφορα μέρη θα υπάρξει μεγάλη πείνα και πολλά νέα.

Αν είναι Πέμπτη, τα σιτηρά θα είναι φθηνά, ενώ το λινάρι και το κρέας δε θα φτάνουν. Θα υπάρξουν πολλά μήλα και λίγο μέλι. Ο χειμώνας θα είναι εύκρατος, η άνοιξη θα είναι θυελλώδεις και το φθινόπωρο καλό. Τα γουρούνια θα πεθαίνουν, πολλά αυγά, πολύ λάδι, λίγα φασόλια και πολύ κρασί.

Αν είναι Παρασκευή, ο χειμώνας θα είναι εύκρατος, ενώ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ξηρά. Τα σιτηρά θα είναι φθηνά. Θα υπάρχουν παθήσεις των ματιών, πολλά βρέφη θα πεθάνουν, θα συμβεί μετακίνηση ιπποτών και θα υπάρχει πολύ λάδι σε κάποια μέρη.

Τέλος, αν η Πρωτοχρονιά πέσει Σάββατο, ο χειμώνας θα είναι θυελλώδεις, η άνοιξη μακριά, το καλοκαίρι θα δυσάρεστο και θυελλώδες, ενώ το φθινόπωρο ξηρό. Θα υπάρξουν λίγα σιτηρά και πολλές ασθένειες από τριταίο πυρετό, οι ηλικιωμένοι θα πεθαίνουν. Ο μάραθος και το κρασί θα είναι σε αφθονία.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο Χριστιανικός Μεσαίωνας

Inline
Inline