Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Επείγουσα γεώτρηση από Total! – Επιστρέφει στο οικόπεδο 11 της Κύπρου

Επείγουσα γεώτρηση από Total! – Επιστρέφει στο οικόπεδο 11 της Κύπρου

Επείγουσα γεώτρηση από Total! – Επιστρέφει στο οικόπεδο 11 της Κύπρου

Σε γεώτρηση –το συντομότερο δυνατό– στο τεμάχιο «11» και οπωσδήποτε πριν τον Φεβρουάριο 2016 προγραμματίζει να προχωρήσει η γαλλική TOTAL που τα τελευταία 24ωρα «κατέβασε» στην Κύπρο ομάδα ειδικών της για να προωθήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα τις διαδικασίες για τις απαιτούμενες άδειες. Μάλιστα, έχει προγραμματίσει και αμέσως μετά δεύτερη γεώτρηση στις παρυφές του υποθαλάσσιου όρους του «Ερατοσθένη», όπου πιθανότατα εκτός από φυσικό αέριο θα αναζητήσει και πετρέλαιο. Η κάθοδος της ομάδας στελεχών που θα προετοιμάσουν τη γεώτρηση, θα συμπληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και επικεφαλής τους είναι ο νέος διευθυντής τους στην Κύπρο.

Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» ο προηγούμενος διευθυντής, που επέμενε σε αποχώρηση της TOTAL από τα «10» και «11» ως τεμάχια που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μετά την ανακάλυψη του «Ζορ» από την ΕΝΙ αφυπηρέτησε πρόωρα από τον γαλλικό κολοσσό. Ο νέος διευθυντής έχει στόχο να πετύχει να εξασφαλίσει όλες τις άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται – υπουργείο Εργασίας, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, υπουργείο Ενέργειας κ.τ.λ – όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και κυρίως πριν τον Φεβρουάριο, οπότε και λήγουν τα δικαιώματα της TOTAL στο τεμάχιο «11».

Αν προχωρήσει μέχρι τότε σε γεώτρηση, θα αποκτήσει σημαντικά δικαιώματα ανανέωσης της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», την πρόθεση για πραγματοποίηση γεώτρησης σύντομα είχε συζητήσει η ηγεσία της TOTAL κατά την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη στο Παρίσι, ωστόσο ο υπουργός είχε επισημάνει ότι θα περιμένει και τις προβλεπόμενες ενέργειες. Το επιτελείο της TOTAL στελέχωσε εκ νέου πλήρως τα γραφεία της στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, έστειλε την ομάδα στελεχών της να βοηθήσουν τον εδώ νέο διευθυντή τους και κοινοποίησε σε κρατικές υπηρεσίες το πρόγραμμα για κάθοδο και πρόσθετων ομάδων ώστε να χειριστούν την τάχιστη έκδοση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων για τις απαραίτητες για τη γεώτρηση άδειες και εγκρίσεις σε στεριά και θάλασσα. Εφόσον καταρτίσει το πρόγραμμα για τις απαραίτητες άδειες τότε θα απευθυνθεί στο υπουργείο Ενέργειας και την Κυβέρνηση για τις σχετικές εγκρίσεις του γεωτρητικού προγράμματος, ώστε να εξεταστούν και οι υπόλοιπες πτυχές, όπως η κατάθεση εγγυητικών, η διπλωματική συνεννόηση, όπου προφανώς θα προηγηθούν και συνεννοήσεις ως προς τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε νεότερη επίσημη ενημέρωση της Κυβέρνησης, αφού η TOTAL πρέπει να έχει πρώτα πραγματική εικόνα για τις χρονικές δυνατότητες της εξασφάλισης αδειών, που να σημειωθεί περιλαμβάνουν και σειρά δημοσίων προσφορών, που είναι ενδεχομένως οι πλέον χρονοβόρες από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, για να προχωρήσει σε αίτηση έγκρισης γεώτρησης, θα πρέπει να έχει το χρονοδιάγραμμα αδειών και εγκρίσεων, ώστε να ξέρει επακριβώς πότε θα πρέπει να φέρει γεωτρύπανο και τότε να απευθυνθεί στην Κυβέρνηση. Όπως ήδη δημοσίευσε ο «Φ» τα τεμάχια «10» και «11» είναι τα πλέον περιζήτητα από εταιρείες υδρογονανθράκων που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην περιοχή και έχουν τα σχετικά γεωλογικά δεδομένα, άρα και τη δυνατότητα της αναδιαμόρφωσης του γεωλογικού χάρτη της Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση τα ανατρεπτικά δεδομένα της γεώτρησης της ΕΝΙ στο «Ζορ».

Το τεμάχιο «10» η TOTAL το επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «αδιάφορο» ενώ για το «11» είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει σε συμπληρωματικές έρευνες – κυρίως γύρω από τον «Ερατοσθένη», με την άδεια της να λήγει τον Φεβρουάριο 2016, δηλαδή σε τέσσερις μήνες.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας; Οι απαντήσεις λαών της Ευρώπης σε έναν χάρτη

Inline
Inline