Αρχική / Επιστήμη / Τεχνολογία / Επιστήμονες δημιούργησαν έξυπνη άμμο [Βίντεο]

Επιστήμονες δημιούργησαν έξυπνη άμμο [Βίντεο]

Επιστήμονες δημιούργησαν έξυπνη άμμο [Βίντεο]

Πώς μπορείς να αναπτύξεις αποτελεσματικούς αλγόριθμους οι οποίοι να μην σπαταλούν δεδομένα, στο πεδίο της επικοινωνίας και της αποθήκευσης;

Η απάντηση είναι αποτέλεσμα έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργαστήριο κατανεμημένης ρομποτικής του MIT (DRL) και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνικές κατασκευής τόσο επαναστατικές, όσο η τρισδιάστατη εκτύπωση.

Φανταστείτε ένα υλικό το οποίο αποτελείται από μικρά σωματίδια, όπως η άμμος, το οποίο θα μπορεί αυτόματα να αλλάζει την δομή του προκειμένου να πάρει την μορφή οποιουδήποτε σχήματος. Η γενική ιδέα είναι η δημιουργία αντικειμένων με την μέθοδο της απομάκρυνσης πλεονάζοντος υλικού, όπως ακριβώς γίνεται και με το σκάλισμα σε πέτρα ή ξύλο.

Κάθε κόκκος άμμου θα μπορούσε στην ουσία να είναι ένας λιλιπούτειος υπολογιστής, ο οποίος επικοινωνεί με τους γειτονικούς κόκκους με σκοπό να καθορίσει την ακριβή θέση και το σχήμα του αντικειμένου που καλείται να αντιγράψει. Στην αρχή τα σωματίδια αυτά θα μπορούν να καταλάβουν ποιά από αυτά αποτελούν το περίγραμμα του, προς αντιγραφή αντικειμένου. Έπειτα θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα και βάσει ενός αλγόριθμου να επιλέγονται μόνο αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή αναπαραγωγή του επιθυμητού σχήματος.  Μέχρι στιγμής ο μικρότερος κόκκος που έχει κατασκευαστεί είναι 10 χιλιοστά.

Στο ακόλουθο βίντεο φαίνεται η θεμελιώδης θεωρία σε δισδιάστατο περιβάλλον. Ο αλγόριθμος βέβαια έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και σε τρισδιάστατα σενάρια.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η Νότια Κορέα παρουσίασε τεράστια ρομπότ που θα περιπολούν τα σύνορά της

Η Νότια Κορέα παρουσίασε τεράστια ρομπότ που θα περιπολούν τα σύνορά της

Inline
Inline