Αρχική / Επιστήμη / Εξελιγμένο τεχνητό δέρμα νιώθει την πίεση και τη θερμοκρασία

Εξελιγμένο τεχνητό δέρμα νιώθει την πίεση και τη θερμοκρασία

Εξελιγμένο τεχνητό δέρμα νιώθει την πίεση και τη θερμοκρασία

 

Ηλεκτρονικά ακροδάχτυλα που νιώθουν ταυτόχρονα την πίεση και τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα παράγουν και δακτυλικά αποτυπώματα, παρουσίασαν ερευνητές από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτεται στην επιθεώρηση «Science Advances».

Το θαυματουργό φιλμ
Το δέρμα, που ανέπτυξαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόνγκβα Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας, είναι φτιαγμένο από ένα λεπτό φεροηλεκτρικό φιλμ, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα την πίεση και τη θερμοκρασία, καθώς και να διακρίνει ανάμεσά τους. Επίσης, το ηλεκτρονικό υλικό μιμείται τα περιστρεφόμενα σχήματα πάνω στα φυσικά ακροδάχτυλα, αφήνοντας έτσι τα δικά του δαχτυλικά αποτυπώματα.

Αν και η τεχνολογία δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί εκτός εργαστηρίου, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα προσθέσει βελτιωμένες αισθήσεις στα τεχνητά άκρα, ενώ μπορεί ακόμη και να προσδώσει νέες δυνατότητες στην φυσική αίσθηση αφής που έχουν τα δάχτυλα ενός ανθρώπου. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για ιατρικές διαγνώσεις.

Διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει τεχνητά ή ηλεκτρονικά δέρματα, όμως έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να αισθάνονται ταυτόχρονα και με μεγάλη ευαισθησία τόσο τη θερμοκρασία, όσο και την πίεση. Αυτό φαίνεται πως είναι πλέον εφικτό με το νέο υλικό, το οποίο, όπως έδειξαν τα πειράματα, μπορεί να νιώσει την ανεπαίσθητη πίεση μιας ανθρώπινης τρίχας, ενώ μπορεί επίσης να αισθανθεί τις σταγόνες νερού που έχουν διαφορετικές πιέσεις και θερμοκρασίες.

Όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι, το νέο δέρμα μπορεί να νιώσει τις ανεπαίσθητες δονήσεις που προκαλούν οι ήχοι. Μάλιστα τα πειράματα έδειξαν ότι συλλαμβάνει τις ηχητικές δονήσεις καλύτερα και από το μικρόφωνο ενός κινητού τηλεφώνου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να μεταφέρουν στον εγκέφαλο όλα αυτά τα ερεθίσματα της πίεσης, της θερμοκρασίας, της υφής και του ήχου.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πρώτη στον κόσμο ελκτική ακτίνα ήχου [Βίντεο]

Η πρώτη ελκτική ακτίνα ήχου στον κόσμο [Βίντεο]

Inline
Inline