Αρχική / Κόσμος / To Hyperloop πάει Ντουμπάι

To Hyperloop πάει Ντουμπάι

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

To Hyperloop πάει Ντουμπάι

Εξετάζεται σχέδιο για την κατασκευή του τρένου-αστραπή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι το 2020

Το Hyperloop, το όραμα του τρένου-αστραπή του Έλον Μασκ που απογειώνεται σε ταχύτητες που αγγίζουν τα 1,220 χλμ./ώρα, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Ντουμπάι. Πρόσφατα, η μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε φιλοξενήσει διαγωνισμό σχεδίου γύρω την υλοποίηση του οράματος που είχε παρουσιάσει ο Μασκ το 2013.

Παρά το γεγονός ότι η όλη ιδέα βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και τελειοποίησης, το Ντουμπάι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την εταιρεία πίσω από το τρένο-αστραπή, Hyperloop One, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα κατασκευής ενός πρωτοποριακού δικτύου με δυνατότητα επέκτασής του και σε άλλες περιοχές των ΗΑΕ.

Μακρινές διαδρομές σε εξωπραγματικό χρόνο

Αν τα σχέδια προχωρήσουν και η τεχνολογία αποδειχθεί τελικά αποδοτική, τότε σε λίγα χρόνια οι Ντουμπαγιανοί θα είναι σε θέση να κάνουν το Ντουμπάι-Φουτζέιρα σε μόλις 10 λεπτά. Πρόκειται για μια απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων που αγγίζει τα 100 χλμ. και μεταφράζεται περίπου σε 2,5 ώρες ταξίδι οδικώς. Θα μπορούσε ακόμα να μεταφραστεί στο Άμπου Ντάμπι-Ντόχα – μια απόσταση 300 χλμ. που απαιτεί 6 ώρες ταξίδι – σε μόλις 22 λεπτά.

«Φανταστείτε κάποιον να μένει στην πόλη Ριγιάντ, να εργάζεται στο Ντουμπάι, να πηγαίνει για φαγητό στο Άμπου Ντάμπι και κινηματογράφο στο Κατάρ» αναφέρει ο διευθύνοντας σύμβουλος του ιδρύματος Dubai Future Foundation, Σαίφ αλ-Αλίλι. «Το Ντουμπάι έχει ως αποστολή να αποδείξει κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του συγκεκριμένου concept».

Επενδύοντας στο μέλλον

Η θέρμη του Ντουμπάι γύρω από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών φαίνεται, μεταξύ άλλων, και με την εκκίνηση των έργων κατασκευής του Μουσείου του Μέλλοντος (Museum of the Future) στην περιοχή των Πύργων των Εμιράτων. Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, το μουσείο – το οποίο θα φιλοξενεί καινοτομίες αλλά και εργαστήριο ανάπτυξης νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών – πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2018.

Κοντά του βρίσκεται το Dubai Future Foundation: μια κρατική πρωτοβουλία που μαζί με την Αρχή Δρόμων και Μεταφορών του εμιράτου του Ντουμπάι, στήριξαν τον πρόσφατο διαγωνισμό για το Hyperloop.

«Στόχος μας είναι να υποδεχθούμε τις νέες προκλήσεις και να εξετάσουμε τις πιθανότητες μελλοντικών επενδύσεων» δήλωσε σε επίσκεψή του στο ίδρυμα πριν από λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός των ΗΑΕ και Κυβερνήτης του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. «Όλοι μας έχουμε ανάγκη να από φρέσκιες ιδέες, όπως αναπτυσσόμαστε για το μέλλον».

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί το κόστος ενός δικτύου Hyperloop. To Nτουμπάι ωστόσο έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτό σε καινοτόμες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, Μπουρτζ Χαλίφα που υψώνει το ανάστημά του στα 828 μ. και η μεγαλύτερη γραμμή αυτόνομου μετρό άνευ οδηγού στον πλανήτη.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Οι αμφιλεγόμενες φωτογραφίες του ρωσικού διαστημοπλοίου Phobos 2

Inline
Inline