Αρχική / Κόσμος / Υπόγειο Γκραν Κάνιον στην Ανταρκτική

Υπόγειο Γκραν Κάνιον στην Ανταρκτική

Υπόγειο Γκραν Κάνιον στην Ανταρκτική

Λίμνες, ποτάμια και φαράγγια κρύβονται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής!
 
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Imperial College London χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό (ειδικά ραντάρ κ.α) εντόπισαν κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής στην ανατολική Ανταρκτική τα ίχνη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα γιγάντιου φαραγγιού. Οι ερευνητές εντόπισαν ροές υπόγειων υδάτων που παραπέμπουν σε ένα μεγάλο δίκτυο ποταμών αλλά και μια επίσης μεγάλη λίμνη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η λίμνη αυτή έχει έκταση 1.250 τετραγωνικά χλμ. Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Geology» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ποτάμια και η λίμνη βρίσκονται εντός ενός γιγάντιου φαραγγιού βάθους ενός χλμ και μήκους 1.100 χλμ.
 
Υπόγειο Γκραν Κάνιον στην Ανταρκτική

Με δεδομένο ότι το Γκραν Κάνιον έχει βάθος 1.6 χλμ και μήκος 445 χλμ. αν τελικά η εκτίμηση των ερευνητών επιβεβαιωθεί θα έχουμε να κάνουμε πιθανότατα με το μεγαλύτερο σε έκταση φαράγγι στον πλανήτη. Το φαράγγι βρίσκεται κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής που ονομάζεται Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ και παραχωρήθηκε από τη Μ.Βρετανία (η οποία διεκδίκησε και κέρδισε την περιοχή) στην Αυστραλία. Οι ερευνητές εκτιμούν πώς η λίμνη και το φαράγγι είτε προϋπήρχαν του παγοκαλύμματος είτε είναι προϊόντα της ροής υδάτων κάτω από τους πάγους. 

 
Υπόγειο Γκραν Κάνιον στην Ανταρκτική
Ενας από τους χάρτες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές στον οποίο καταγράφονται οι γεωλογικές δομές που παραπέμπουν στην ύπαρξη μιας λίμνης και ενός δικτύου τάφρων στις ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η πιο επικίνδυνη εκκλησία του κόσμου: Εκεί που βαφτίστηκε ο Ιησούς

Inline
Inline