Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Kepler 22b, ο εξωηλιακός πλανήτης που καλύπτεται από έναν τεράστιο ωκεανό

Kepler 22b, ο εξωηλιακός πλανήτης που καλύπτεται από έναν τεράστιο ωκεανό

Μαρίνα Παπαρίζου

Μαρίνα Παπαρίζου

Η Μαρίνα Παπαρίζου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε.
Είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημοσιογραφίας και blogging.
Μαρίνα Παπαρίζου

Kepler 22b, ο εξωηλιακός πλανήτης που καλύπτεται από έναν τεράστιο ωκεανό

Χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει έως σήμερα εκατοντάδες εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που είναι σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα. Ο Kepler-22b παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Μαΐου 2009.

Αμέσως ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης κέντρισε το ενδιαφέρον των αστρονόμων. Διαπιστώθηκε ότι έχει 2,4 φορές τη μάζα της γης και βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου περίπου 600 έτη φωτός μακριά. Ήταν ο πρώτος εξωηλιακός πλανήτης που βρέθηκε ποτέ η τροχιά του οποίου είναι μέσα στη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του.

Αυτό σημαίνει πως δεν είναι πολύ κοντά κάτι που θα προκαλούσε εξάτμιση του νερού, ούτε πολύ μακριά που θα προκαλούσε το πάγωμα. Εικάζεται ότι περιβάλλεται από ένα τεράστιο ωκεανό και έχει πετρώδη πυρήνα. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερα δεδομένα για να καταλήξουν οι επιστήμονες. Αυτό που γνωρίζουν όμως είναι ότι το έτος διαρκεί 290 ημέρες και δεν αποκλείουν τη πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή.

 

Έκτοτε έχουν ανακαλυφθεί και άλλοι εξωπλανήτες στη κατοικήσιμη ζώνη και όλοι αναμένουν το 2018 που θα μπει σε τροχιά το τηλεσκόπιο James Webb που θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να αναλύει τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας των εξωγήινων πλανητών με τη βοήθεια υπερσύγχρονων οργάνων ανάλυσης υπέρυθρης ακτινοβολίας.

 

Ακόμη και αν ο Kepler 22b αποκαλυφθεί ότι είναι κατοικήσιμος, η απόσταση των 600 ετών φωτός (1 έτος φωτός=10.000.000.000.000 χλμ), σημαίνει ότι με τη τωρινή τεχνολογία διαστημικής προώθησης, θα απαιτούνταν 23.000.000 χρόνια για να φτάσουμε εκεί.

 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline