Αρχική / Αρχαία Ελλάδα / Μαρμάρινο κεφάλι Μέδουσας ανακαλύφθηκε σε αρχαία ρωμαϊκά ερείπια

Μαρμάρινο κεφάλι Μέδουσας ανακαλύφθηκε σε αρχαία ρωμαϊκά ερείπια

Μαρμάρινο κεφάλι Μέδουσας ανακαλύφθηκε σε αρχαία ρωμαϊκά ερείπια

Στα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης στη νότια Τουρκία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μαρμάρινο κεφάλι Μέδουσας, το οποίο με κάποιο τρόπο κατάφερε να γλιτώσει από μια παλαιοχριστιανική εκστρατεία κατά της ειδωλολατρείας.

Η κεφαλή ανακαλύφθηκε στην Αντιόχεια του Κράγου, μια πόλη που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα, γύρω στην εποχή του αυτοκράτορα Νέρωνα, που έχει όλα τα σημάδια ενός ρωμαϊκού φυλακίου, όπως καταστήματα, δρόμους με κιονοστοιχίες και ψηφιδωτά.

Με φίδια για μαλλιά, μεγάλα μάτια και ανοιχτό το στόμα, η Μέδουσα ήταν ένα μυθικό τέρας που μπορούσε να μετατρέψει έναν άνθρωπο σε πέτρα απλά με το βλέμμα της. Στην Αντιόχεια της εποχής, εικάζεται ότι μια Μέδουσα είχε ως σκοπό να αποτρέπει το κακό, ωστόσο αργότερα θεωρήθηκε ειδωλολατρικό σύμβολο από τους Χριστιανούς που ήρθαν να ζήσουν στην περιοχή.

Οι άνθρωποι που έζησαν στην Αντιόχεια αργότερα ήταν φανατικοί Χριστιανοί, οι οποίοι κατέστρεψαν έργα τέχνης με τον ίδιο τρόπο που ο ISIS καταστρέφει απομεινάρια του αρχαίου παρελθόντος, είπε ο Michael Hoff, ιστορικός τέχνης και διευθυντής των ανασκαφών από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν. Αυτά τα ειδωλολατρικά σύμβολα ήταν γραφτό να καταστραφούν σε μία ασβεστοκάμινο ώστε να καούν και να μετατραπούν σε κονίαμα.

Η Αντιόχεια, η οποία καλύπτει πάνω από 28 στρέμματα, βρίσκεται στα αραιοκατοικημένα περίχωρα της πόλης Gazipas, πάνω σε απόκρημνα βράχια σε μια περιοχή που σήμερα κυριαρχείται από χωράφια με σιτάρι. Λίγα είναι γνωστά για την πόλη από τις αρχαίες πηγές, έτσι αν και ο αρχαιολογικός χώρος είχε εντοπιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα, ποτέ δεν είχε δοθεί μεγάλη προσοχή από τους μελετητές μέχρι πρόσφατα, είπε ο Hoff.

«Το γεγονός ότι είναι μία κάπως άγνωστη πόλη καθιστά το εύρημα συναρπαστικό για εμάς τους αρχαιολόγους», πρόσθεσε. Τα στοιχεία πού βρήκε ο Hoff και οι συνάδελφοί του μέχρι τώρα δείχνει ότι η Αντιόχεια μπορεί πράγματι να υπήρξε ένας οικονομικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένα κέντρο για το εμπόριο και την παραγωγή του κρασιού, τη γεωργία και το γυαλί.

Μαρμάρινο κεφάλι Μέδουσας ανακαλύφθηκε σε αρχαία ρωμαϊκά ερείπια
Αεροφωτογραφία της περιοχής ανασκαφών

«Το αποτέλεσμα όλης αυτής της οικονομικής δραστηριότητας υποδηλώνει αρκετά υψηλό βαθμό πολιτιστικής παραγωγής», δήλωσε ο Hoff. Το 2012, ανακάλυψαν ένα τεράστιο μωσαϊκό πισίνας που καλύπτει 150 τ.μ.) με περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα. Βρήκαν επίσης το 2013, το μαρμάρινο κεφάλι ενός γλυπτού της Αφροδίτης.

Μεγάλο μέρος της ρωμαϊκής τέχνης έχει ωστόσο χαθεί από την τοποθεσία. Αρκετό καιρό αφότου ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πολλές εκκλησίες χτίστηκαν στην Αντιόχεια. Ο Hoff είπε ότι η ομάδα του έχει βρει πολλά σπασμένα γλυπτά και κομμάτια από αγάλματα που είχαν γίνει κομμάτια. Βρήκαν επίσης στοιχεία από τις χριστιανικές κλιβάνους, όπου το μάρμαρο έργο τέχνης γινόταν κονίαμα.

Ο Hoff και οι συνεργάτες του κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το κεφάλι και άλλα μαρμάρινα θραύσματα που βρέθηκαν γύρω, ανακαλύπτοντας ότι το κεφάλι της Μέδουσας, δεν ήταν μέρος ενός ανεξάρτητου αγάλματος, αλλά μάλλον είχε ενσωματωθεί στο αέτωμα του κτιρίου.

Όταν η ομάδα σκοπεύει να επιστρέφει στην περιοχή το επόμενο έτος, πρόκειται να συνεχίσει τις ανασκαφές. Μέχρι τότε αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις νέες ανακαλύψεις του κυρίου Hoff

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Times: Το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο βρίσκεται στην Κέρο

Inline
Inline