Αρχική / Εθνικά / Άμυνα / Νέα «σφαλιάρα» στην Τουρκία απο Ομπάμα

Νέα «σφαλιάρα» στην Τουρκία απο Ομπάμα

Νέα «σφαλιάρα» στην Τουρκία απο Ομπάμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν 12 μαχητικά αεροσκάφη τους F-15 από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, τα οποία είχαν στείλει εκεί μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη της διοίκησης στην Ευρώπη των αμερικανικών δυνάμεων, τα αεροπλάνα επιστρέφουν στη βάση τους στη Βρετανία.

Έξι από αυτά τα μαχητικά είναι F-15C Eagles και τα άλλα έξι είναι F-15E Strike Eagles.

Είχαν αναπτυχθεί στη βάση του Ιντσιρλίκ στις 6 Νοεμβρίου, μετά από αίτημα της Τουρκίας που ζήτησε να τη βοηθήσουν οι ΗΠΑ να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της [από τους Ρώσους προφανώς].

Τα Strike Eagles είναι μαχητικά πολλαπλών ρόλων, όμως τα Eagles είναι διαμορφωμένα μόνο για αερομαχίες. Τα αμερικανικά μαχητικά ήταν εκεί για να αποθαρρύνουν τους Ρώσους, μετά από τουρκικό αίτημα.

Τα αμερικανικά μαχητικά βρίσκονταν στην Τουρκία ήδη σχεδόν 20 ημέρες όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό βομβαρδιστικό στις 24 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, μετά τη συμφωνία Ρωσίας και Αμερικής για το μέλλον της Συρίας, μια συμφωνία που δεν προβλέπει πλέον τη βίαιη ανατροπή του προέδρου Άσαντ αλλά την πολιτική λύση για το μέλλον του, μέσω εκλογών, μια συμφωνία κόντρα στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα πλέον λόγο να υπερασπιστούν τις πολιτικές του σουλτάνου της Άγκυρας, για αυτό και πήραν τα αεροπλάνα τους και έφυγαν.

Πρόκειται για τεράστιο άδειασμα στον Ερντογάν από τον Ομπάμα, και ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν συναινούν πλέον με τα όσα κάνει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο δικτάτορας της γειτονιάς μας – Γιατί όλοι αγνοούν την πραγματικότητα για τον Ερντογάν;

Inline
Inline