Αρχική / Εθνικά / Επικαιρότητα / Ολο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρεσβευτή από την Τσεχία- Σε ποιους στέλνει μήνυμα η Αθήνα

Ολο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρεσβευτή από την Τσεχία- Σε ποιους στέλνει μήνυμα η Αθήνα

Ολο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρεσβευτή από την Τσεχία- Σε ποιους στέλνει μήνυμα η Αθήνα

Σκληρή απάντηση στην προκλητικότητα της Τσεχίας έδωσε η Αθήνα με μια κίνηση που συνιστά άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ.
 
Η χθεσινή ανάκληση στην Αθήνα του πρέσβη της Ελλάδας στην Πράγα αποτελεί πρωτοφανή κίνηση ανάμεσα σε δύο χώρες κράτη – μέλη της ΕΕ και δείχνει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην κλείσει πλέον τα αυτιά στις εμπρηστικές και υποτιμητικές δηλώσεις για την Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες που χρησιμοποιούν ως αιχμή το προσφυγικό, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
 
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μετά από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία Π. Σαρρή να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.
 
Η εντολή του κ. Κοτζιά εδόθη έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές, για την Ελλάδα, δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
 
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ζέμαν, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα εκλήθη και του επιδόθηκε διάβημα. Στον πρέσβη τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι είναι απολύτως απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις.
 
Στο υπουργείο Εξωτερικών περίμεναν δύο ημέρες δίχως απολύτως καμία αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Επειτα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ότι για την Αθήνα οι δηλώσεις του κ. Ζέμαν συνιστούν μείζον ζήτημα, στις 18 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρα, με την οποία τονιζόταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθουν στην Ε.Ε. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης, της Τσεχίας.
 
Ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει να δοθεί ένα μικρό περιθώριο κάποιων ημερών αναμονής για την επίσημη απάντηση ή κάποια άλλη αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας.
 
«Η Τσεχία είναι κράτος – μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο επί του παρόντος» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας. Μάλιστα με τη φράση επί του παρόντος άφηνε ουσιαστικά περιθώριο στην Τσεχία να διορθώσει… Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.
 
Χθες, κρίθηκε ότι η Αθήνα είχε ήδη αναμείνει αρκετά, έτσι ο πρέσβης στην Πράγα κλήθηκε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.
 
Η απόφαση για την ανάκληση του πρεσβευτή δεν ελήφθη αβασάνιστα, ωστόσο πλέον ο κ. Σαρρής θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρήσει σε κάποια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας.
 
Η κίνηση της Ελλάδας δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο συνιστά σαφήυποχώρηση από το επίπεδο της εταιρικής επαφής που θα διατηρούσαν κράτη της Ε.Ε.
 
Μάλιστα η ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα στέλνει μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Θα πολεμούσατε για την πατρίδα σας; Οι απαντήσεις λαών της Ευρώπης σε έναν χάρτη

Inline
Inline