Αρχική / Εθνικά / Άμυνα / RAND: Εάν η Ρωσία ξεκινήσει πόλεμο στις χώρες της Βαλτικής, το ΝΑΤΟ θα ηττηθεί

RAND: Εάν η Ρωσία ξεκινήσει πόλεμο στις χώρες της Βαλτικής, το ΝΑΤΟ θα ηττηθεί

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Ο Πλάτωνας Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1982 στους Αγίους Θεοδώρους όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Πλάτωνας Γρηγοριάδης

Latest posts by Πλάτωνας Γρηγοριάδης (see all)

RAND: Εάν η Ρωσία ξεκινήσει πόλεμο στις χώρες της Βαλτικής, το ΝΑΤΟ θα ηττηθεί

Αίσθηση σε κύκλους αναλυτών και ΜΜΕ προκαλεί μελέτη της RAND Corporationσχετικά με την κατάσταση στη ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και το πόσο ευάλωτη είναι απέναντι σε μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Όπως αναφέρεται σχετικά στη μελέτη της RAND, η απειλή για το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερη για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς, όπως έδειξε σειρά «πολεμικών παιγνίων» το καλοκαίρι του 2014 και την άνοιξη του 2015, το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των πιο εκτεθειμένων μελών του.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στην ανάλυση, σε σειρά παιγνίων, με συμμετοχή μεγάλου εύρους ειδικών, ενστόλων και μη, να παίζουν και τις δύο πλευρές, το μεγαλύτερο διάστημα που χρειάστηκε για να φτάσουν οι ρωσικές δυνάμεις για να φτάσουν στα περίχωρα των πρωτευουσών της Εσθονίας και της Λετονίας (Ταλίν και Ρίγα) ήταν 60 ώρες. «Μία τόσο γρήγορη ήττα θα άφηνε στο ΝΑΤΟ έναν μικρό αριθμό επιλογών, όλες εκ των οποίων είναι κακές» αναφέρεται σχετικά.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί με μια δύναμη περίπου επτά ταξιαρχιών, περιλαμβανομένων τριών τεθωρακισμένων, με επαρκή στήριξη από αεροπορία και άλλες δυνάμεις. «Αν και δεν θα ήταν επαρκής για μια άμυνα μεγάλης διαρκείας στην περιοχή, ή την επίτευξη του απώτερου στόχου του ΝΑΤΟ, που είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας των μελών του, μία τέτοια διάταξη θα άλλαζε θεμελιωδώς τη στρατηγική εικόνα, όπως τη βλέπει η Μόσχα» εκτιμάται.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο δικτάτορας της γειτονιάς μας – Γιατί όλοι αγνοούν την πραγματικότητα για τον Ερντογάν;

Inline
Inline